Наемателите в Манхатън се активизираха, подтикнати от по-ниските цени

Анализатори: Поради голямото предлагане, в близко време наемите няма да носят голяма възвращаемост

18:10 | 8 април 2021
Обновен: 18:10 | 8 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори най-дълго задържалите се на пазара апартаменти в Манхатън намират наематели на фона на спадащите наеми и колебанията на цените. Договорите за наеми скочиха с 89% през март спрямо година по-рано до 4986, според доклад на компания за оценки Miller Samuel Inc. и брокерската агенция Douglas Elliman Real Estate. Това беше най-големият общ месечен рекорд в сектора на немите за повече от десетилетие. Клиентите, които търсят да наемат жилища в Манхатън виждат възможност в голямото предлагане и рекордните отстъпки.

Колебания в цените на жилищата под наме в Манхатън. Източник: Bloomberg

Обявите, завършили с договор през миналия месец, са със средни отстъпки от 6.8% от първоначалната цена, което е второто по големина намаление от началото на пандемията, казват от фирмите. Имотите, намерили наематели, са били средно 100 дни на пазара - най-дългото време за изчакване от февруари 2009 г. Това предполага, че дори най-старите предложения сега предизвикват интерес, каза Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

Въпреки повишеното търсене разчистването на празните апартаменти от пазара остава трудна битка в квартал, където офис служителите все още работат дстанционно, а културният живот остава ограничен. В края на март броят на празните имоти е 19 633, според Miller Samuel и Douglas Elliman, но в края на февруари броят е бил 24 000.

Цифрите са по-високи от съобщените по-рано, защото брокерската агенция е сменила системата си и вече може да събере повече данни за анализ на наемите. Процентът на свободните апартаменти, изчислен с помощта на новата система, е 11,25% през март.

Стабилизиране

Изглежда, че наемите се стабилизират, докато градът навлиза в основния лизингов сезон през пролетните и летните месеци. Средният наем за апартаменти в Манхатън, след като се вземат предвид концесиите, е бил 2 975 долара - с 4,6% повече от февруари, което е най-голямото повишение на цените на месечна база от началото на пандемията. Но това все още е с 14% по-малко от средните наеми през март миналата година - когато нямаше толкова много апартаменти на пазара. От Douglas Elliman предупреждават, че в близко време поради голямото предлагане наемите няма да носят голяма възвращаемост.