Скок в цените на луксозните имения в Palm Beach

Флорида не е загубила блясъка си за богатите купувачи на жилища

17:48 | 5 април 2021
Обновен: 17:48 | 5 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Скок в цените на луксозните имения в Palm Beach

Сделките с еднофамилни къщи на цена от 10 и повече млн. долара нараснаха с 306% през март спрямо година по-рано, предава Bloomberg. Това е своеобразен връх от началото на пандемията, се казва в съвместен доклад на компанията за пазарни оценки Miller Samuel Inc. и брокерската фирма Douglas Elliman Real Estate. При апартаментите, чиито цени започват от 5 млн. долара, сделките са скочили с 392%. Във всички ценови диапазони търсенето на недвижим собственост през миналия месец е нарастнало с 202% до 1263 сделки. Подписаните договори за продажба на апартаменти като бройка са 1 608, а увеличението на печалбата е 406%.

Търсенето на домове в луксозния окръг продължава, сочейки потенциалната дългогодишна миграционна тенденция, според Джонатан Милър, президент на Miller Samuel. Сделките нарастват, въпреки че нюйоркчани, избягали от града след избухването на епидемията миналата година, планират завръщането си.

„Логично е да се допусне, че интересът ще намалее, но той продължава да се засилва“, каза Милър в интервю, добавяйки, че това „предполага, че не наблюдаваме моментна промяна в пазара. Това е по-скоро структурна промяна."

Предлагането на еднофамилни къщи в окръг Палм Бийч е спаднало с 27% миналия месец спрямо година по-рано, се казва в доклада. За апартаментите спадът е със 17%. Фирми от Wall Street, за които липсата на данък върху доходите е голям плюс, побързаха да започнат дейност в Южна Флорида. Но много от новите купувачи не идват от Ню Йорк: Пощенската служба на САЩ и данните от мобилните оператори сочат, че малък процент от жителите на Манхатън са се преместили в южния щат.