Цената на криптовалутите отразява необходимостта от нова финансова система

Йордан Янков, Институт за публична политика, Boom&Bust, 21.01.2018

21:35 | 21 януари 2018
Йордан Янков, Институт за публична политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йордан Янков, Институт за публична политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На практика криптовалутите са нова финансова система. И тази експлозия на цената на биткойните и въобще на криптовалутите всъщност оценява обществения интерес и обществената необходимост от нова финансова система. Това коментира Йордан Янков от Института за публична политика в ефира на „Boom&Bust“ с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

Според него статуквото може да бъде разчупено с новите технологии на криптовалутите.

Той обясни, че самата регулация на публичната сфера, публичните финанси и на икономиката като цяло вече престава да бъде монополна.

„Технологично не се изисква присъствието на една особена групировка, която задава правилата. Тогава правилата се взимат „ад-хок“. И когато обществото има нужда от нещо, то гласува с парите си това нещо да се случи или да не се случи. Този начин на вземане на решения и на управляване на икономиката според мен е вече технологично възможен. Реален е и ще се случи“.

Янков смята, че всичко това това би научило хората на социален разум - че ние всъщност на пазара трябва да правим такива неща, които са разумни и вазимноизгодни.

„Но тази логика не трябва да слиза отгоре от някаква институция – било то държава, корпорация, монопол и т.н, а трябва да бъде правена в движение. Да бъде изкристализирана в икономическия процес. Според мен чисто технологично криптовалутите отговарят на това изискване, на тази обществена нужда това нещо да се случи“.

По думите му обаче как точно ще се случи това и колко дълго време ще се случва като процес е трудно да се прогнозира.