Пикът на европейската икономика идва скоро, забавянето ще засегне и нас

Веселин Стойнев, зам.-главен редактор на сп. Икономист, Стефан Антонов, финансов редактор в изданието, Boom&Bust, 23.12.2017

21:30 | 23 декември 2017
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

2017, както за България, така и за Европа, е една от най-добрите години след кризата. Престоящата 2018 също се очертава да бъда такава. Притесненията обаче са, че тя може би е една от последните добри години и през 2019 и 2020 ще има забавяне на растежа.

Това посочи в ефира на Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев финансовият редактор на сп. „Икономист“ Стефан Антонов. Гост в студиото бе и зам.-главният редактор на изданието Веселин Стойнев.

Според Антонов инфлационните процеси у нас не са толкова притеснителни, като въпреки повишаването на инфлацията в последно време лихвите останаха непроменени. Това, което реално ще окаже влияние върху лихвите и цената на капитала, е ситуацията в еврозоната.

„Продължаваме да сме в силна зависимост от еврозоната. Дали нашата икономика ще продължи да расте ако тази на еврозоната се забави? По-скоро не“, смята той.

От своя страна Веселин Стойчев очерта основните фактори, които ще влияят на стабилността от гледна точка на политиката. 

„Интересно ми е как България ще поддържа тази политика, която е избрала – от една страна, да бъде от еврофилите, от друга, да не си разваля отношенията с Вишеградската четворка. Да запази, доколкото е възможно, добри отношения с Русия и добри отношения с Турция“, каза той.

В разговора обстойно бяха засегнати теми от политическия и икономически дневен ред у нас и в глобален мащаб. Поглед бе отправен и към предстоящото събитие на сп. „Икономист“, посветено на прогнозите за предстоящата 2018.