Банковите стрес тестове ще повишат още повече доверието в системата

Invest/Or, 07.02.2016

11:32 | 8 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проверката на качеството на банковите активи и стрес тестовете ще повишат още повече доверието в системата. Това коментира главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на TBI Bank Цветан Петринин в седмичното обзорно пазарно предаване Invest/Or на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това ще бъде основното предизвикателство през 2016. Той обаче добави, че банките са подложени на тестове постоянно. Ако процесите доведат до сливания и придобивания, каквито очаквания изразяват представители от сектора, то по думите на Петринин водещи в това отношение ще бъдат интересите на потенциалните купувачи.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев разгледа финансовите резултати на банките през 2015. Те спечелиха 898,5 млн. лв, или с 20,4% повече спрямо 2014. Така 2015 се оказа третата поредна година с ръст на печалбата за банковия сектор от финансовата криза насам.

От общо 28 банки, опериращи на пазара, 21 отчитат печалба, а 7 – загуба. Освен това само двете банки с най-голяма печалба за миналата година - Банка ДСК и УниКредит Булбанк, формират около 2/3 от целия положителен финансов резултат на банковата система.

Цветан Петринин определи 2015 като „годината за връщане на доверието в банковата система“ и като „доста успешна“, имайки предвид финансовото й представяне и добрата макроикономическа рамка в страната.

Според банкера нарасналата печалба се явява „добър буфер както за развитие на кредитирането, така и за посрещане на всякакви стресови ситуации, ако възникват такива“. Петринин прогнозира, че през 2016 банките ще провеждат по-гъвкава политика по отношение на кредитирането.

По думите на главния изпълнителен директор на TBI Bank нетният лихвен доход и нетният доход от такси и комисиони продължават да са двигателят на приходите за банките, докато нивото на разходите се задържа, след като според Петринин 2014 е била годината със съкращаване на разходите.

През 2016 той не очаква други законодателни промени в сектора освен приемането на Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители (т.нар. закон за ипотечните кредити).

Повече може да видите в двете части на Invest/Or: