Румънската политика като игра на тронове

Лучиян Баланута, журналист, Invest/Or, 09.07.2017

21:00 | 9 юли 2017
Автор: Investor.bg
Снимка: Suzanne Plunkett/Bloomberg News
Снимка: Suzanne Plunkett/Bloomberg News

Днешната политическа ситуация в Румъния е резултат от властовата рамка в социалдемократическата партия, формирана от лидера й Ливиу Драгня. Това коментира журналистът Лучиян Баланута в предаването Invest/Or с Радина Колева. 

В края на юни управляващите социалдемократи свалиха от власт собствения си премиер Сорин Гриндяну, а начело на новия кабинет застава Михай Тудосе, който беше министър на икономиката в правителството на Гриндяну.

„Социалдемократите спечелиха парламентарните избори (миналата година – бел.ред.) като извадиха на преден план за пръв път управленска програма, а не политическа фигура. По принцип тази политическа фигура трябваше да бъде председателят на социалдемократите Ливиу Драгня, но той не можеше и все още не може да изпълнява длъжността премиер заради присъда за изборни злоупотреби“, обяснява Баланута. 

„Обикновено когато имате мнозинство в парламента, председателят на най-голямата партия е най-подходящият кандидат за премиерското място. Днес конфигурацията всъщност прилича на схема като при игра на тронове, при която премиерът не е този който стои начело на най-голямата партия, а е този, който действа като ръката на краля – на председателят на социалдемократите“, допълва журналистът.

По думите му въпреки няколкото пукнатини в блока на социалдемократите борбата за власт между Гриндяну и Драгня не е била от толкова висок магнитуд и Драгня успя да запази контрола над партията.

„В новото правителство на социалдемократите може да се очаква още по-строг контрол от страна на председателят на партията“, прогнозира Баланута. Колкото до коалиционния партньор – либералите от ALDE - те отразяват действията на социалдемократите поддържат властта в сегашната й конфигурация. “Едно от последните й действия беше да изключи партийните членове, които гласуваха против свалянето на правителството на Сорин Гриндяну”, припомня той.

Вижте повече във видеото: