ЕЦБ е изправена пред силно разнородна икономика в еврозоната

Васил Стоянов, финансов анализатор, Invest/Or, 09.07.2017

20:30 | 9 юли 2017
Автор: Investor.bg
Васил Стоянов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Стоянов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската централна банка (ЕЦБ) е изправена пред силно разнородна икономика в еврозоната. Това коментира финансистът Васил Стоянов в предаването Invest/Or с Радина Колева. 

„Знаем, че представителството на Германия в ЕЦБ е най-силно и то иска да има затягане на паричната политика. Подобно действие за страни като Италия, Испания и Гърция ще е с негативен ефект, защото вноските, които правят по погасяване на своето дългово бреме ще станат по-големи и това би отворило дупка в техните бюджети, която би трябвало да бъде покрита от някъде. Съответно това не е желано от правителствата в съответните страни“, обяснява Стоянов.

„Хубавото е, че имаме добра комуникация от страна на ЕЦБ. Те подготвят пазарите за това, което ще последва и така намаляват евентуална несигурност“, допълва той.

„Септември месец по традиция е малко по-негативен за пазарите на акции, така че едва ли ще видим увеличение на лихвите в САЩ тогава, защото може да засили една такава евентуална тенденция. Затова такова увеличение вероятно ще бъде оставено за декември, разбира се, ако условията са подходящи“, прогнозира Стоянов.

Вижте повече във видеото: