Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Цачев: Има мини балон в технологичния сектор

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг", "Клуб Investor", 28.08.2021 г.

21:32 | 28 август 2021
Обновен: 21:42 | 28 август 2021
Автор: Даниел Николов

Пазарите очакват да чуят някаква информация за лихвите и закупуването на държавни облигации от заседанието на централните банкери в Джаксън Хоул в неделя. Цените на акциите, особено тези с цикличен ритъм, ще продължат да се покачват, но това няма да е толкова чувствително при технологичните компании. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг", е ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Има много пространство пред развиващата се технологична революция. Проблемът е, че инвеститорите купуват тези акции през последните години и това, което видяхме през последните 12-18 месеца, са прекално високи покупки, много силен растеж и оценки много над фундамента на финансовите резултати на компаниите. Има един мини балон, който е много опасен в този сектор."

Според него в близките месеци китайските технологични компании ще достигнат още по-ниски стойности заради продължаващите регулации от страна на Пекин.

"Ще видим още по-голяма капитулация на големите инвеститори - те започнаха да продават акции, особено американските хедж фондове."

Според Цачев могат да се очакват добри резултати от индустриалните компании и фирми със стабилни дивиденти.

В коментар за решенията на Федералния резерв, Цачев заяви, че се очаква съобщение за постепенно намаляване на покупките на облигации, но е прибързано да се очаква повишаване на лихвите.

"Тези покупки са 120 млрд. долара на месец в момента, и намаление с 15-20 млрд. няма никакво значение, тъй като ще отнеме прекалено дълго време да се върнем там, откъдето стартираха нещата - не само преди Covid-19, но и преди ипотечната криза от 2008 г."

Според Цачев централните банкери ще бъдат по-скоро предпазливи заради разпространението на "делта" варианта на коронавируса. "Този доминантен щам има около два-три месеца "живот", след което всеки ще го е преболедувал, или ще бъде ваксиниран", смята Цачев.  

Новините за забавянето на световната икономика не са фатални, особено след силната първа половина на годината. "Нормално е да видим забавяне към края на лятото, но проблемите с доставките на суровини и продукти са притеснителни. Това ограничи например производството на автомобили на много места по света."

Макар и да има натиск върху финансовите резултати на компаниите, това не може да се приема за срив, а по-скоро като връщане към нормалното положние, коментира Цачев. 

Ръстът в цените на биткойн, който се разменяше над 50 000 долара тази седмица, наподобява възстановяванията след достигането на предишни върхове и последвалите спадове.

"Спря на нивото от 50 000 - това е нормална реакция на търговците, те винаги са привлечени от такива кръгли числа. Не успя да стигне 70%-75% от корекцията, която направи преди това, а и отново се възстановяват разпродажбите."

При подобни ситуации в миналото - с експлозивно покачване както на криптовалута, така и на други спекулативни активи - цената се е връщала на нивата, от които е започнал ръстът. "Това означава, че биткойн ще слезе до около 8000 - 10 000 долара", прогнозира Цачев.

Увличат се много на брой малки инвеститори, които в един момент се паникьосват и връщат цената надолу. "Оборотите по тези покачвания са по-малки от големия пик - големите институционални инвеститори са е отдръпнали" и е възможно точно те да намаляват позициите си в момента, каза Цачев.

Златото се качи до 1800 долара, но това не е нито краят на корекцията, нито началото на нов растеж, смята Цачев. 

Китай остава основен купувач на индустриални метали, но има проблеми с логистиката, така че е трудно да се направи точна прогноза, каза Цачев и добави, че очаква стабилизиране на цените.

Повече за движенията на валутите, перспективи пред сектори като телемедицина, очакванията на пазарите от решенията на Федералния резерв може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.