Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Акциите само ще растат при високите нива на ликвидност

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, “Клуб Investor”, 26.06.2021 г.

21:12 | 26 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Борсовите индекси не възприемат повишените рискови очаквания за икономиката от новия “делта” вариант на коронавируса като негативни новини за акциите. Федералният резерв на САЩ изпробва настроенията на пазарите с разнопосочните си изявления за вдигането на лихвите, а свободната ликвидност се отразява положително на цените на акции, криптовалути и суровини. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.


“Те проверяват пазарната реакция. Преди две седмици изненадаха пазарите със съобщението за две лихвени повишения до края на 2023 г. Пазарът прие нещата относително спокойно и след това Фед се върна назад и каза, че второ повишение не е сигурно.”


Фед е много по-зависим от начина как пазарите реагират на техните изказвания. “Като институция има много по-емоционално отношение с пазарите. Не търси технократското, както Европейската централна банка, а сантимент, който да се окажа положителен за икономиката.”


Фед ще трябва да предприеме стъпки за намаляване на инфлацията, но те ще дойдат през 2022 г., прогнозира Ваньов. Очакванията са поне до края на тази година нивата в САЩ и еврозоната да не тръгнат много нагоре и Фед показа, че не се притеснява от ситуацията, коментира той.


“В изказването на Федералния резерв за двойното повишение на лихвите имаше и момент на нормализиране на инфлационните очаквания. Анализатори и инвеститори си казаха – Фед са готови да действат – и се успокоиха. Видяхме изключително силен ръст на доходностите по ДКЦ, които дни по-късно бяха парирани от чувството, че няма нужда от такива нива, защото инфлацията ще бъде вкарана в релси”, каза Ваньов.


Борсовите индекси са близо до рекордни нива и най-вероятно ще ги преминат отново, но в Европа има тревога от новия “делта” вариант на короновируса.

“Пазарите не взимат предвид повишените рискови очаквания за икономиката като негативни новини за акциите. Фундаментът е тотално откъснат. Всичко продължава да расте. Ако продължава ситуацията с огромни суми свободни пари в обръщение ще видим капитализации на компании над 3 трлн. долара в близко бъдеще”, каза Ваньов.


Криптовалутите показаха устойчивост на пазарните фактори, но свободната ликвидност се отразява и на тях. Инвеститорите вече започнаха да гледат на криптовалутите от различни страни, като влиянието им върху климата. “За мен добивът на биткойн е горене на енергия. Все едно да запалим огън на полето през зимата и да хвърляме дърва. Използваме енергия, за да добиваме криптовалути, които нямат никаква реална стойност”, каза Ваньов.


Пазар с толкова балониращ ръст трябва да коригира, а вече се появяват и мнения за промяна на базата за биткойн, извън свидетелството за извършена работа като удостоверение на собственост. “50%-та корекция, която наблюдаваме в момента е нещо нормално.” Но докато не се промени фундаментът, цената може да расте неконтролируемо, смята Ваньов.


“В момента имаме толкова свободно количество фиатни пари, които се изливат в ограничено количество криптовалута.”


По-затегнатите регулации за криптовалути в Китай може да се дължат на опит за лансиране на дигиталния юан, коментира анализаторът. Криптоюанът може да стане най-разпространената криптовалута заради многото повече опции пред него.


Цените на металите и суровините продължават да растат, като отварянето на резервите на Китай постигна частичен спад, но на фона на свободната ликвидност и инфлационни очаквания не може да се очаква скорошно успокоение на пазарите. “Традиционно, цените на суровините растат, което води до нарастване на инфлационните очаквания, което води до нарастване на цените на суровините.”


Или това ще е новото нормално, или ще преминем през хиперинфлация, която да изтрие пасивната страна на баланса, смята Ваньов. “Ако се реализират най-лошите очаквания за “делта” вариантът на коронавируса, ЕЦБ няма да може дори да заговори за намаляване на ликвидността преди 2024 г.”


Цената на петрола тръгна свободно нагоре, заради преговорите на OPEC и смяната на администрацията в САЩ. “Тръмп беше готов на всичко, за да подкрепи шистовите производители в САЩ, което държеше цените много ниски. ”В момента те се намират в една “огромна несигурност”, тъй като правителството може във всеки един момент да обяви, че няма да поеме екологични разход на този добив. “Това пречи на дългосрочните инвестиции в сектора и забавя производството”, каза Ваньов.


Доларът продължава да се държи стабилно след реакциите на ФЕД и “може да се окаже добрата инвестиция”, коментира той.


Повече за движението на пазарите след изявленията на Федералния резерв и прогнозите за бъдещето на криптовалутите може да гледате във видеото.


Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването „Клуб Investor” може да гледате тук.