Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Финансист: Не знаем какво е реалното състояние на фискалния резерв в България

Юлиан Войнов, финансист, "Клуб Investor", 15.05.2021

20:32 | 15 май 2021
Обновен: 23:03 | 15 май 2021
Автор: Александра Попова

Предишното правителство не публикува средносрочната бюджетна прогноза. Те подадоха Конвергентната програма 2020-2023 г. в края на месец април. Там са показани цифри и числа, които се разминават от това, което е заложено в настоящата макрорамка, върху която се изпълнява настоящия бюджет. Така ние не знаем какво е реалното състояние на фискалния резерв. Това заяви Юлиан Войнов, финансист, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Според прогнозата в Конвергентната програма се говори за бюджетен дефицит в размер на 5,6% на изчислена основа. Тя е с 0,6% по-висока, отколкото е заложена в макрорамката за настоящия бюджет в размер на 5%. Бюджетният дефицит е по-голям, отколкото смятаме". 

Тази седмица излезе пролетната макроиномическа прогноза на Европейската комисия за икономическия растеж в страните членки на Европейския съюз. Според прогнозите растежът на БВП на България се повишава до 3,5% за 2021 г., като през 2022 г. се очаква да се ускори до 4.7%.

"Пролетните икономически прогнози на ЕК са направени за всички страни на база на усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Това означава, че има голяма доза условност. Този очакван растеж на БВП в България е по-нисък от средноевропейския, който тази година 4, 2%, нашият е 3,5%“.

От думите на госта стана ясно, че България е на последно място в класацията на ЕК за икономическия растеж на европейските страни, които излизат от кризата.

"Пред нас са всички бивши социалистически държави – Румъния с 5,1%, Унгария и Словакия с 5% икономически ръст. Зад нас са само Естония, Чехия и Литва", добави още гостът.

„Очаквам служебното правителство да направи задълбочен анализ на реалното състояние на държавата. Най-вероятно програмите за подпомогане на бизнеса ще продължат. Не очаквам резки промени от правителството“. 

Юлиан Войнов коментира, че таванът на финансовия дълг е 4,5 млрд. лв., като към настоящия момент са изразходвани от разрешения размер 800 милиона лв. "Според последните данни фискалният резерв е над 8 млрд. лв.", добави още той. 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" можe да видите тук.