Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България трябва да погледне към индустриите на бъдещето

Мика Зайкова, икономически експерт, в предаването Клуб Investor, 20.08.2016

20:36 | 20 август 2016
Автор: Investor.bg
Мика Зайкова, икономически експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мика Зайкова, икономически експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отпуск от 1 месец е постижим, но трябва да се направят сериозни усилия, за да можем да влезем в четвъртата индустриална революция или поне да се доближим до нея, като създадем условия за хората да работят и почиват, така че да възстановяват силите си. Това каза икономическият експерт Мика Зайкова в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според специалистите и министрите по иновациите на членуващите в ОИСР държави четвъртата индустриална революция е напът да се случи до 3-4 години, коментира още тя. В същото време догонващите страни като България далеч не са подготвени за нея, отбеляза икономистът. Според Зайкова с промените в Закона за образованието ще се произвеждат кадри, които няма да могат да намират реализация на пазара на труда предвид липсата на необходимост от подобни умения и автоматизация на услугите. „Голяма част от българския износ на резервни части е насочен към компании като Siemens, чиито разработки и технологии ще позволяват 98% роботизация на производството на автомобили след 3 години", даде пример тя. 

Икономическият експерт коментира още, че вътрешното потребление няма да бъде основен двигател на икономическия растеж в България през тази година. Над 53% от хората получават доходи, които са под необходимия минимум. В същото време инвестициите значително намаляват, като при 6,8 млрд. през 2008, в момента те са от порядъка на 250-300 млн., посочи още тя, позовавайки се на данни на НСИ за първото полугодие на 2016.

Вижте повече във видеото: