Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Колко дни отпуск е необходим за почивка?

д-р Антонина Кардашева, психолог, в предаването Клуб Investor, 20.08.2016

20:21 | 20 август 2016
Автор: Investor.bg
д-р Антонина Кардашева, психолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
д-р Антонина Кардашева, психолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От субективна гледна дори повече от 30 дни са препоръчителни за годишен отпуск, но от икономически план този период трябва да бъдат добре планиран от личността, за да може тя много плавно да премине през различните етапи на своята професионална ефективност. Това каза психологът д-р Антонина Кардашева в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросът опира в това дали тези дни да бъдат използвани сумарно или да бъдат разпределени в различните периоди на годината, отбеляза д-р Кардашева. Според психолога сумарното им използване е икономическо неизгодно, но също така крие някои рискове в личностен план. „Нагласата на личността, че може да ползва толкова дълъг отпуск, я отпуска“, каза тя, като обясни, че ефективността на подобна почивка е субективна и зависи от характера на личността. 

Д-р Кардашева коментира още причините за стреса и чувството на тревожност и посочи техники за справяне с тях. По думите ѝ много изследвания доказват, че стресът идва в по-голяма степен от влошените взаимоотношения на работното място, отколкото от натовареността на работа. "Има нации, които са много осъзнати и не носят „на гърба си раницата с неразрешени вътрешни конфликти. Не случайно в много организации нивото на взаимоотношенията е съобразено с нивото на личностната проблематика", отбеляза психологът. Поради тази причина съществуват множество програми за работа с индивидуалния служител с цел подобряване на взаимоотношенията на работното място, за да не се премине в ескалация на конфликти, обясни още тя. 

Вижте повече във видеото: