Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Цената на златото ще тръгне нагоре до няколко месеца, обезценката на долара ще се върне

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант Елана Трейдинг, 20.03.2021

21:31 | 20 март 2021
Автор: Николета Рилска

В рамките на следващите няколко месеца ще свърши корекцията на златото и оттук насетне цената му ще върви нагоре. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

"Златото поевтинява в момента заради нарастването на доходността по облигациите и интереса към доларовите активи. В същото време доларът се крепи и продължава да расте въпреки новините, че продължават да се наливат пари". 

Според Цветослав Цачев портфолиото от инвестиции в момента може да съдържа акции на златодобивнит компании и дивидентни компании, като обърна внимание да се внимава с растещите сектори. 

“Големият тренд с обезценката на долара ще се възстанови в някакъв момент”, прогнозира Цачев. Той отбеляза, че се наблюдава "интересен парадокс - американското правителство взе повече заеми през последните месеци, отколкото имаше нужда за харчове, и сега тази ликвидност се връща на пазарите".

“Доста фактори са се комбинирали. Определено не мога да кажа, че това е върхът на пазара, но не мога да кажа, че няма и потенциал за някаква корекция или поне за месец-два, в които пазарът да не може да намери посоката си”, посочи Цачев.

По негови думи гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл е човекът във фокуса на пазарите през този месец.

“Имаше вероятност Пауъл да даде насока, че трябва да се сложи лека спирачка на политиката на Фед за наливане на ликвидност, но това не се случи”, коментира Цачев по повод последното заседание на централната банка. Според него изненадата е, че част от банкерите смятат, че ще има повишаване на лихвите през 2022 г. или 2023 г.

“Пазарът на облигации вижда, че Фед си е заровил главата в пясъка и не се интересува какво ще бъде след това, като тотално отиграва възможността, че през следващата година ще трябва да се прави нещо по отношение на лихвената политика”.

По думите на Цачев ръстът на доходността по облигациите е подкрепен от очакванията за ускорение на инфлацията и прогнозите на инвеститорите, че Фед няма да изпревари събитията, а ще ги последва.

По отношение на Европа експертът посочи, че пазарите на континента компенсират изоставането си за една година назад.

“Хубавата новина е, че доходностите остават на много ниски нива, тоест няма я тази опасност върху кредитния пазар. Тя обаче е в следствие на лошата новина, че имаме локдаун в много страни”, заяви Цачев.

Коментарът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.