Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Изкуствен интелект помогна в разработката на иРНК ваксините

Георги Шарков, ръководител на лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк", съветник към Министерство на отбраната, Клуб Investor, 13.03.2021

20:34 | 13 март 2021
Обновен: 21:04 | 13 март 2021
Автор: Николета Рилска

Научната разработка на ваксината на Moderna се извърши на база изкуствен интелект. Така беше избрана структурата на протеина, който да бъде използван в препарата и механизма за атака на вируса. Това заяви Георги Шарков, ръководител на лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк", съветник към Министерство на отбраната, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

В рамките на предаването той коментира бурното навлизане на изкуствения интелект в медицината и допълни, че Европейският съюз предвижда инвестиции от над 20 млрд. евро за развитие на технологии и сигурност, базирани на него.

Гостът обясни, че технологиите се използват например за ранно диагностициране, проследяване на ресурсите и тенденциите на развитие на пандемията.

“Персонализираните лекарства на база генома вече са факт във връзка с наследствените заболявания”, каза още Георги Шарков.

"Твърденията, че Европа е безнадеждно изостанала от САЩ и Китай в сферата на изкуствения интелект, са верни по отношение на числата. Винаги интересът към нещо се измерва в числа и инвестиции".

“Един от основните дефекти в състоянието на Европа по отношение на изкуствения интелект е, че тя е фрагментирана - няма комерсиализиран изкуствен интелект, докато при лидерите на пазара САЩ и Китай това отдавна се случва”, отбеляза Шарков.

Той обаче изтъкна, че за сметка на това Европа има други предимства, включително при разнообразнието на знания и различни изследвания.  

“Поставянето на етичните норми и правила за създаването на надежден изкуствен интелект за пръв път беше формулирано в Европа”.

Според госта цифровата стратегия на Европейския съюз не е закъсняла, тъй като всички общества ревизират стратегиите си главно заради пандемията.

“В единния цифров пазар липсваха киберсигурност, създаване на гаранция за данните. Без тези аспекти няма как да се случи цифровият пазар, защото той не е само продажби онлайн”, посочи Шарков.

“По отношение на единните стандарти тепърва започваме да приемаме схеми за сертификация на продукти от гледна точка на тяхната киберсигурност, а Европа е пионер”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването "Клуб Investor" гледайте тук.