Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има ли смисъл стратегическото инвестиране в инженери

Теодор Дечев, АИКБ; Любомир Димитров, ТУ София, Клуб Инвестор, 13.08.2016

22:02 | 13 август 2016
Обновен: 01:26 | 14 август 2016
Автор: Александра Попова
Теодор Дечев (в средата) и Любомир Димитров (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Теодор Дечев (в средата) и Любомир Димитров (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато за хуманитарните, медицинските и военните специалности размерът на държавната субсидия е съответно 1, 6 и 10 единици, то за инженерните е едва 2,4. Това заяви заместник – ректорът по учебната дейност в ТУ София Любомир Димитров по Bloomberg TV Bulgaria. Заедно с Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) той говори за приоритета на инженерните специалности в българската икономика в „Клуб Инвестор“ с водещ Ивайло Лаков. Съветът на ректорите настоява в писмо този коефициент за инженерните специалности да стане 5, допълни Димитров.

Според Дечев коренът на днешната непривлекателност на инженерните специалности сред студентите е наредба, въведена след 10 ноември 1989, според която директорите на всички държавни предприятия трябва да бъдат икономисти или прависти. Инженерите се превърнаха във втора ръка работници, добави той, подчертавайки, че въпреки приватизацията на българската икономика тази нагласа все още стои.

По думите на Димитров, нашият бизнес не може да осигури тези високи заплати за инженери, които има на Запад. Проблемът според него е, че в България все още не се произвеждат крайни изделия, а основно полуфабрикати. Печалбата е в крайното изделие - който сглобява автомобила и го продава там е печалбата, каза Димитров.

Изходът от този омагьосан кръг на демографска криза и производителност на икономиката е да се инвестира приоритетно в инженерното образование. На въпрос с какво инженерите са по-важни от лекарите той отговори, че „те ни лекуват, но не създават прибавена стойност“. Парите идват от нас, инженерите създават БВП, от която цялата държава се храни, заяви той.

Попремина модата на услугите в Европа, каза Дечев, подчертавайки, че реиндустриализацията е новият тренд. Хората започнаха да си дават сметка, че изнасянето на цялата индустрия в чужбина не е било най-доброто възможно нещо, което можеше да се случи, допълни той.

И въпреки всичко, интересът към инженерството се възражда, каза Димитров, посочвайки, че в ТУ тази година за първи път са успели да запълнят веднага държавната поръчка. Хората започнаха да си дават сметка, че само с хуманитарна специалност трудно ще могат да живеят комфортен живот, добави той.

Чуйте повече: