Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България все още не проявява разбиране в дълбочина за Зелената сделка

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, Клуб Investor, 30.01.2021

21:03 | 30 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Зелената сделка е план за бъдещето на Европа, за нов тип технологична икономика, представена приемливо за обществото. Това каза бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

По негово мнение България все още не проявява разбиране относно дълбочината на тази стратегия.

"Европейската зелена сделка е планът на Европа за връщане към мястото, което заемаше в света преди 10 години, преди да загуби позицията си на икономически лидер и на политически водач". 

„Става въпрос за технологична смяна на икономиката. Зелената политика е по-скоро опорната точка, върху която нещата да бъдат поднесени на обществото. Това е дългосрочен проект и е възможност Европа да продължи на по-висока скорост да структурира икономиката си в бъдеще, така че тя да започне да придобива онзи нов облик, който ще бъде доминиращ през следващите около 20 години. Виждаме, че той ще бъде базиран на новите технологии“, каза Дацов.

Според него държавите трябва да преосмислят как да доставят на хората по-бързо, по-ефективно и по-качествено базовите неща, които дават възможност човек да се развива, а именно социалната система, образованието, здравеопазването и достъпът до култура.

В предаването той коментира и спорът от миналата седмица между БНБ и НСИ относно оценката на БВП по отношение на потреблението.

„Не изглежда много достоверно това, ние да сме единствената държава, която статистически бележи ръст на потреблението. Ако това е вярно, ние сме единствените хора, които имаме различен модел на поведение при криза“, заяви бившият зам.-министър.

Той допълни, че според него по-скоро спадът е лек, но не много по няколко причини.

„Ако погледнем онези 100 000 хиляди души, които са се върнали в България, те реално не присъстват на пазара на труда. Те са една т.нар. мигрираща компонента. Тези хора не търсят постоянна работа тук, но същевременно имат добри спестявания и ги харчат в момента. Може би заради това се получава тази разлика в потреблението, защото тези хора не са обхванати в броя на заетите, но те добавят към потреблението“, посочи Дацов.

Той коментира още, че е нормално в момента в България да има т.нар. зомби компании, които съществуват само защото са подпомагани от държавата.

„Това обаче не може да продължи дълго. В един момент просто ще претърпят нормален фалит и вероятно след време ще ги видим отново на пазара“, каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Клуб Investor“ може да видите тук