Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Васко Начев: Интересното на газовия пазар в България предстои през 2022 г.

Васко Начев, енергиен експерт, Клуб Investor, 21.11.2020

21:05 | 21 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Интересното на газовия пазар в България се измести във времето, но тепърва предстои през 2022 г., когато ще бъде завършен терминалът за втечнен газ в Александруполис. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис ще внесе глътка свежест в посока диверсификация и конкуренцията на газовият пазар в България“, каза гостът.  

„Но до 2022 г. ние сме хванати за гърлото, както се казва, тъй като съгласно договора ни с „Газпром“ 90% от количеството на газта, която се потребява в България, трябва да бъде доставяна от там“.

Начев заяви, че изграждането на интерконектора между Гърция и България няма да бъде завършено преди май 2021 г., затова трябва да се търси алтернативен вход на този газ. А такъв може да реверсивната връзка на Сидирокастро/Кулата.

„Според мен май е оптимистичният вариант“.

По думите на госта изграждането и пускането в експлоатация на проекта "Балкански поток" няма отношение към доставките ни от „Газпром“.

„Въпреки че се говори за разширяване на газопреносната мрежа на България, на практика става въпрос за разширение само на транзитната част от газопреносната система, а вътрешната газопреносна система има капацитет да поеме много повече газ“.

Според Начев ключът дали "Балкански поток" ще заработи се крие в това дали ще бъдат пуснати двете компресорни станции, които трябва да обслужват трасето в България.

„Ако се намери вратичка от страна на американците, тъй като те са доставчиците на тези станции, може и да заработи. Ако там обаче се случат така нещата, че американците откажат, ще стане един газопровод, без да е осъществено съответното налягане на наша територия и на практика става неизползваем“.

Целият коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването " Клуб Investor"  може да видите тук.