Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пазарът налага техно революцията

Клуб Investor, 16.04.2016

21:04 | 16 април 2016
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

3D принтирането е основен елемент от Четвъртата индустриална революция. Силата му е в това, че дава възможност по-най-бърз и лесен начин да бъде получен реален модел от компютърен такъв. 

Технологията може да се използва във всички индустрии – от функционални прототипи за работещи машини до медицина, индустрия за забавления и анимации. Тя тепърва се утвърждава дори в развитите страни. От една страна консерватизмът спъва този процес, а от друга – пазарът го налага. Това казаха проф. Георги Тодоров, декан на Машинно-технологичния факултет към Техническия университет-София и гл.ас. Явор Софронов, преподавател в ТУ-София в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Една от основните характеристики на Индустриална революция 4.0 е прекратяването на конвейера. 

От конвейерното производство, където се тръгва с големи начални инвестиции за създаване на много инструменти и форми и след това евтин продукт, се преместваме на виртуалната фаза, в която създаваме продукта, като влагаме творчество и специфични изисквания на клиента.

Ето това е революцията. 

Проф. Тодоров уточни още, че 3D printing технологиите са освободени от множество ограничения от технологичен характер. Те позволяват 3 неща:

  • - бързина;
  • - персонализация;
  • - свобода на решенията за дизайнерите и проектантите. 

3D технологиите стъпват в класическите индустрии, но в същото време създават потенциал за нови - тези, които са по-близо до хората като индустрията на имплантите. 

Здравето е един от ключовите елементи на пазара като цяло, особено в развитите страни. 

Машинно-технологичният факултет провежда конкурс за разработка на 3D “Моят 3D свят“ - за ученици и кандидат-студенти

Вижте повече от разговора тук: