Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Панама ще се превърне в сътрудничеща държава

Адвокатът Тодор Табаков, член на ИС на БТПП, в предаването Клуб Investor, 09.04.2016

20:34 | 9 април 2016
Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg
Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Глобалният форум за прозрачност към ОИСР в момента обединява 132 държави. В него всички са приели задължението за автоматичен обмен на информация след 2017. До 31 декември 2015 три държави отказаха да предоставят срок, в който ще започнат обмен на информация относно финансовите сметки. Това са Панама, Вануату и островите Кук. На този етап единствено Панама отказва да предостави такава. Това каза адвокатът Тодор Табаков, член на ИС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод аферата "Документите на Панама".

Според него с публикуването и последващия отзвук от Panama Papеrs страната ще се превърне в сътрудничеща институция. "Държавата отказваше да предоставя информация в рамките на т.нар. Common Reporting Standards и съгласно споразуменията, които трябва да се сключат двустранно между държавите на базата на многостранната конвенция за административно сътрудничество в данъчната област", каза още той.

По думите му проблемът не трябва да се търси в създаването на офшорни дружества, а в това дали те биват декларирани. „В приложение 8 към годишната данъчна декларация на физическите лица всеки български данъкоплатец е длъжен да декларира своето участие в офшорно дружество. Всички лица, които не са обявили участието си в него могат да носят отговорност за невярна декларация по реда на чл. 313 от Наказателния кодекс."

От 2017 приходната администрация ще започне да получава информация за финансови сметки на български местни лица, включително и на офшорни компании. Банковата тайна пада в офшорните зони от 2017 по отношение на финансовите сметки и всички държави, присъединили се към глобалния форум, обясни още той.

В България няма законодателство, което да регламентира контролираните чуждестранни дружества. По думите му съществува концепция в страните от Западна Европа, в групата на ОИСР, според която независимо дали разпределяш дивидент или не за целите на данъчното облагане се счита, че си разпределил такъв. "Това са неща, които е хубаво да бъдат направени и в България, за да имаме ниво на съществена прилика със законодателството на останалите държави в рамките на ЕС", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте още: Разширяването на Панамския канал.

Вижте още: Разширяването на Панамския канал.