Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Спекулира се с "гръцки сценарий", защото няма с какво друго

Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвет на директорите на Expat Capital, Klub Investor, 22.02.2020

20:32 | 22 февруари 2020
Никола Янков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Янков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спекулира се с "гръцки сценарий", защото няма с какво друго. Такъв е по-възможен сега, отколкото ако влезем в еврозоната. България извън еврозоната значи България извън Европейския съюз. Това каза Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвет на директорите на Expat Capital, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков

По думите му се наблюдават координирани атаки за влизането на страната в ERMII и в еврозоната, като службите трябва да се занимаят с тези въпроси. 

"Всява се паника", смята той. 

"Аз съм готов да се обзаложа, че инфлацията в България няма да се повиши с повече от 2% в годината, в която България въведе еврото. На още по-голяма сума бих се обзаложил с всеки, който твърди, че левът ще бъде обезценен в момента на влизане в ERM II или в еврозоната. Аз твърдя, че ще е по фиксинга в момента", казва експертът. 

По думите му, ако страната не влезе в еврозоната, няма да е държава пълноправен член на ЕС. Той припомни, че това е записано в договора за присъединяване от 2005 година - да въведем еврото като национална валута.

"Оттогава минаха 15 години и не сме го направили. Може да минат и още 15. Няма срок. Но истината е че Европейският съюз еволюира, говорим за Европа на няколко скорости - от интегрираната Западна Европа, през Вишеградската четворка и формата "На три морета". България е част от един друг формат на държави като Македония, Босна, Армения, Беларус, Молдова, Грузия. Това е бъдещето на България извън Европейския съюз и това ще е бъдещето на България, ако се откажем от нашия път за интеграция в сърцето на Европа, а той минава през еврозоната", категоричен е специалистът и допълни:

"Чехия, Полша и Унгария" не са в еврозоната, но между нас и тях съществуват 1000 км разстояние, 1000 години социално икономически особености и 1000 милиарда евро разлика в брутния вътрешен продукт". 

"Ролята на надзорник на българската банкова система ще мине към ЕЦБ. Това трябва да радва българите. Това означава, че няма да има повече сценарии като КТБ, като фалитите от 1996-1997 година, това значи по-добре капитализирана банкова система, която да гарантира депозитите на българското население". 

Янков посочи, че еврозоната гарантира по-голям интерес от чуждестранни инвестиции, по-ниски трансакционни разходи за бизнеса от липсата на валутен рис, разходи по обмяна на валута, повече туристи. 

За лихвите специалистът посочи, че те ще останат трайно ниски. "В България вероятно лихвите ще са малко по-високи отколкото в еврозоната, но пак ще са ниски", обясни той.