Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Андреева: Държавата трябва да подкрепя тези части от българската култура, които няма как да оцелеят сами на пазара

Клуб Investor II, 27.02.2016

21:06 | 27 февруари 2016
Андреева: Държавата трябва да подкрепя тези части от българската култура, които няма как да оцелеят сами на пазара

Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата и преподавател в НАТФИС и УНСС говори за поисканата оставка на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, за това дали държавата трябва да налива пари в сферата на изкуството и дали от предприемаческа гледна точка си струва да се инвестира в изкуство в предаването на Bloomberg TV Bulgaria Клуб Investor с Ивайло Лаков на 27 февруари 2016.

„Държавата трябва да подкрепят тези част от българската култура, които няма как да оцелеят сами на пазара“, каза Диана Андреева, допълвайки, че пазарът в България е малък и страната ни е затворена езикова общност, което не позволява осигуряването на устойчивост за тези, които се занимават с култура, особено в областта на сценичната изкуства.

Ниските доходи на българите, особено в по-бедните общини, правят ситуацията на пазара трудна и няма търсене за продукта, който предлагат културните дейци. 

„Не само в България, а навсякъде, сценичните институти се субсидират от страна на държавата или общините“, каза Андреева. 

Дори Народният театър ще фалира за 3 месеца без субсидии, каза Диана Андреева.

Целият разговор за финансовите модели в българската култура можете да видите във видеото: