Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Големите играчи може да предизвикат спад на пазара, за да принудят Фед да действа

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, "Клуб Investor", 06.04.2024 г.

21:33 | 6 април 2024
Автор: Даниел Николов

Поскъпването на суровините, основно метали, петрол и злато отразяват очакванията за икономически растаж. Пазарите отчитат сигналите от централните банки, като Джером Пауъл от Федералния резерв каза, че икономиката върви по-добре. Тази ситуация кара инвеститорите да търсят къде да сложат парите и със записаните рекорди златото е добър кандидат, като избягва от традиционната си хеджираща роля. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Седмицата трудно можем да я определим нагоре или надолу... Това неопределяне на посоката ме притеснява, защото може би е началото на корекция. Една такава корекция след почти 30% възход на борсата задължително трябва да стане, за да бъде здравословна. Притеснява ме това, че има много индикации, че ще се случи доста бързо."

Подобен V-образен спад в рамките на седмици няма да позволи на инвеститорите да се ориентират достатъчно добре в динамичната среда, предупреди Цачев. Спад от 10% е минимумът, добави той. В ситуация на силен долар и слаба йена, например, това би привлякло нови капитали към Уолстрийт заради повишената атрактивност на акциите.

"Другото нещо, което ме притеснява, е потенциалът за покачване на доходността на държавните облигации. Пазарът има прекалено нисък страх - рисковите премии към корпоративния дълг и junk бондовете, които са най-рисковите облигации, са много, много ниски. Ако видим някаква паника там, това ще доведе до много бързи разпродажби на този сегмент."

Това може да удари финансовата система - след като инвеститорите избягат заради опасността от фалити, "банките ще останат последната институция, която ще желае да кредитира иконимиката, недвижимите имоти, инвестициите", обясни Цачев.

"Това може да доведе до 20%-30% спад на борсата, защото са се събрали прекалено позитивни очаквания и прекалено много рискове."

Ако тази ситуация започне да се развива, Федералният резерв ще реагира бързо през май с намаления на лихвените проценти и въпросът е дали големите инвеститори не биха предизвикали лек спад на пазара, за да принудят Фед да действа сега, а не към края на годината, каза Цачев. "Дългосрочно съм позитивен за пазара."

Суровините са интересен вариант за дългосрочна инвестиция, а през следващата една година ще се види и дъно при недвижимите имоти; сектори като технологии, индустрия, стоки с дълготрайна употреба също са привлекателни, каза Цачев.

Кои сектори на суровини и свързани индустрии са подходящи за инвестиции, каква е новата реалност за ESG инвестициите може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.