Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Цикълът на снижаване на основния лихвен процент в САЩ ще започне най-рано през март

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, „Клуб Investor”, 25.11.2023 г.

21:40 | 25 ноември 2023
Обновен: 00:04 | 29 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

През седмицата на спечелените в Нидерландия парламентарни избори от Хеерт Вилдерс финансовите пазари имаха слаба реакция и единствено отчетоха срещата на Комитета на Фед относно лихвената им политика. На европейско ниво не се усети влияние на тези избори. Другото решение, което излезе на Европейския парламент за отпадане на ветото на страните в ЕС, е по-притеснително. То ограничава определени политически права на страните членки. Това коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Отново имаше еуфория около златото, което стигна тавана от 2000 долара за тройунция – опит за пробив, който до момента се оказа неуспешен. Според Фезелов това е нормална реакция на пазарите, тъй като Фед си запази правото да действа спрямо ситуацията в американската икономика. Погледът в бъдеще и това, което очакваха големите инвеститори за започване на цикъла на падане на основния лихвен процент в САЩ, теоритично може да се случи най-рано през март месец. На практика обаче, това ще се случи краят на май или средата на юни, когато има две заседания на Фед.

„Ако има изменения на текущите икономически показатели, Фед изразиха готовност дори да повишат лихвените равнища.“

По отношение на евро/долар анализаторът отбеляза, че съотношението стоя в нивата около диапазона 1,06 – 1,07 без да има някаква реакция, което се дължи на неяснотите около геополитическата ситуация с конфликта между Израел и „Хамас“. Новината, че САЩ ще действат малко по-меко върху основните лихви, повлия на еуфорията и еврото се изстреля към нива на 1,010 – каквито бяха и очакванията.

Отчетът на Nvidia показа, че очакват още 2 млрд. постъпления, но няма да достигнат целта си от 21 млрд. долара. Второто, което се посочи в доклада е намаление за чиповете за Китай, тъй като срещата между Байдън и Си Дзинпин не постигна желания успех в това отношение, каза Фезелов.

Анализаторът отбеляза, че и другата седмица няма да бъде внесен бюджет в Бундестаг за разглеждане. Проблемът на Германия е в дълговете, които се трупат. В писмо до Европейската комисия и Европейския съвет германското правителство поискаха догодина да им бъде разрешено таргетите на Маастрихт за дефицитите да бъдат отменени.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.