Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

При война между Иран и Израел, Русия няма да може да воюва със САЩ на два фронта

Доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в "Клуб Investor" 28.10.2023 г.

20:30 | 28 октомври 2023
Обновен: 11:11 | 31 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

САЩ и Китай са двете глобални икономики, върху които се крепи световната, и те са единствените актьори на политическата сцена, които имат ресурсите да гарантират мир в международен план. Ако избухне война между Израел и Иран, войната в Украйна ще ни се стори като регионален конфликт. Но Иран няма интерес да се конфронтира с Израел, тъй като самолетоносачите на САЩ, разположени в региона, в такъв сценарий, ще действат по предназначение, това коментира доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Китай започва да се примирява с факта, че трябва да носи отговорността на глобален актьор и за разлика от Русия, си дава сметка, че САЩ е единствената сила, която разполага с културния, военнополитическия и икономическия ресурс, с кокто да диктува глобалната политика, каза доц. д-р Иванов. Той смята, че китайският лидер Си Дзинпин си дава сметка за това, че Москва излиза от всякакви рамки, като комуникира и се сближава с терористичните организации.

Наблюдаваме, че Русия никога не се е отказвала от добрите си отношения с Иран, който гледа на Израел като основен съперник в Близкия изток, и Иран е ценен лост за влияние в региона от руска страна, обясни гостът. Доц. д-р Иванов смята, че Москва прави грешка, като не подкрепя Израел срещу "Хамас", тъй като в близкоизточната държава живеят 2 милиона руски евреи и в миналото израелският премиер Нетаняху поддържаше добри отношения с Путин.

Гостът смята, че има два сценария за баланса на силите в региона. Първият е конфронтацията между Израел и "Хамас" да придобие измерения на по-мащабна прокси война, като ивицата Газа ще бъде основното поле за премерване на силите. В този сценарий трябва да се отбележи, че Израел има надмощие от технологична и стратегическа гледна точка. Вторият вариант е по-неблагоприятен, тъй като може да станем свидетели на война между Иран и Израел, което би било фатално в региона, защото и двете страни твърдят, че разполагат с ядрен потенциал.

Глобалното превъзходство на САЩ се крепи върху системата от съюзи, която е изградена от страната след края на Втората световна война, заяви доц. д-р Иванов. Той обясни, че отношенията между Вашингтон и Израел са почти толкова специални като отношенията Вашингтон – Лондон.

„Ако само в един момент избухне война между Израел и Иран, тогава войната в Украйна ще ни се стори като регионален конфликт.“

Иран няма интерес да се конфронтира с Израел, тъй като тогава разположените самолетоносачи на САЩ в региона ще действат по предназначение, каза гостът. Русия ще е в затруднено положение да окаже помощ на Иран и въпросът е дали Русия ще може да поддържа два фронта, както биха направили САЩ.

В Китайската комунистическа партия има фракции. Едната фракция е отворена към по-близки отношения със САЩ и виждат Китай като сила, която се опитва да балансира в глобалната икономика, към нея са хора като Ли Къцян, който почина в петък. Другата част на партията смятат, че САЩ е държава, която се опитва да въведе модели и ценности в Китай, които няма да бъдат приети от обществото и искат Китай да е пълноценен, пълноправен и независим субект в системата на международните отношения, който не е толкова зависим от САЩ. Втората фракция държи властта в страната, в момента. Гостът смята, че Китай се насочва към ролята на глобална сила, а ако не го направят ще влезнем в свят, които постоянно генерира конфликти.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза, че „Хамас“ не е терористична организация, а национално освободително движение. Доц. д-р Иванов обясни, че на езика на международната сигурност понятието "тероризъм" означава – политическо мотивирано насилие срещу цивилни, а „Хамас“ отговаря на тази дефиниция.

САЩ и Китай са двете глобални икономики, върху които се крепи световната, и те са единствените двама актьори на международната сцена, които разполагат с ресурсите да гарантират мир в световен план. Ключа се крие в затоплянето на тези отношения, тъй като при една конфронтация между САЩ и Китай ще рухне световната икономика и светът, заяви гостът.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.