Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българските IT академии подготвят добре талантите, но още има какво да се желае

Христо Пройнов, генерален директор и съосновател на Devison, в "Клуб Investor", 07.10.2023

22:00 | 7 октомври 2023
Автор: Галина Маринова

На техническо, теоретично ниво, може би и на практично вече има доста университети и по-скоро софтуерни академии в България, които подобриха цялостното изграждане на талантите и квалификациите. Но по отношение на меките умения, както и на мениджърските такива още има какво да се желае. Това, което виждаме е, че е по-трудното намирането на хора за ръководни позиции. Това каза Христо Пройнов, генерален директор и съосновател на Devison, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Нашите планове са за увеличаване на екипа, но може би няма да е с темповете, с които го правихме 2021-2022 година - след пандемията. Тогава нещата се ускориха и всички проекти, които бяха спрени или забавени във времето се подновиха. Тогава имаше бум, но от края на миналата година и началото на тази отново има успокоение на пазара".  

Най-наболелият проблем в IT сферата са кадрите, изтъкна Пройнов. "Ние, като повечето компании, имаме различни политики по откриване и задържане на хората в компанията. Ние не сме типичната корпоративна организация, а сплотен екип от талантливи софтуерни инженери. Аз и моите колеги, инициирали компанията, се стараем да сме близо до екипите и да помагаме като предприемачи и софтуерни инженери. И мога да се похваля, че имаме колеги, с които сме заедно още от създаването на компанията преди 16 години". 

Когато се привличат нови кадри в компанията, те се преценяват на няколко нива, обясни гостът, като първото е техническо, следвано от "второ ниво, свързано с работните навици, етиката и комуникацията и третото ниво е свързано с конкретната индустрия, с която работим, защото ние акцентираме върху определени вертикали, индустрии".  

За компанията Devison гостът сподели, че се отварят търговски офиси в Лондон и в Амстердам, като се подготвя и стъпване на немския пазар. Компанията разработва персонализират софтуер, като работи с AI  и блокчейн. "Ние сме компания, която се занимава с разработване на софтуерни решения спрямо нуждите - B2B - за различни бизнес системи, приложения, дигитални продукти. Фокусът ни е към изграждането на цялостни решения - от архитектурата, дизайна, през разработката, внедряването, експлоатацията. Но има няколко основни акцента в нашата дейност". 

"Първият е свързан с разработката на софтуерни решения и продукти за енергийния бизнес и енергийните компании, като правим няколко основни продукта, свързани с менажирането на портфолио от различни възобновяеми източници - соларни паркове, вятърни централи. Това са решения, които помагат на по-добрия енергиен мениджмънт, които помагат на търговците на електроенергия, за да могат да оптимизират техните бизнес процеси и до някаква степен да ги автоматизират". 

Идеята за софтуера произлиза именно от идеята за либерализиране на енергийния пазар и това, което правим на първо време е с различни статистически модели и алгоритми да даваме прогнози за производство, консумация на електроенергията, за да могат енергийните компании, операторите на различни енергийни източници, търговците да управляват и оптимизират своите сделки на пазара и съответно да управляват по-ефективно портфолиото си от такива източници, сподели гостът. 

"В самата компания има и други екипи, които са фокусирани върху други неща. Имаме доста добри познания и опит, свързани с умната, интелигентната автоматизация или smart automation - различни решения и продукти за умен дом, умни сгради и това също е част от цялостната ни експертиза". 

С кой от продуктите си компанията възнамерява да атакува пазара във Великобритания, Нидерландия и Германия?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.