Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

За IT индустрията в България е жизнено важно да се развиват таланти не само в София

Андон Симеонов, Soft Serve, в "Клуб Investor", 16.09.2023

21:30 | 16 септември 2023
Обновен: 10:36 | 18 септември 2023
Автор: Галина Маринова

България никога не е била много евтина дестинация, предлагаща IT таланти, а съпоставена с останалите държави от Източна Европа, като Румъния, Полша и Украйна има много по-малко кадри. В тази връзка най-полезно би било ако успеем да развием не само София като център, а и останалата част от държавата. Това каза Андон Симеонов, Soft Serve, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

IT браншът в България няма да се развива с темповете от последните години, защото и световната икономика не расте по същия начин. Вече не говорим за цена, защото България вече не е евтина дестинация. Това вече не е актуално, макар да се споменаваше назад във времето, добави гостът. "Говорим за добавена стойност. Ние вече имаме знаещи хора, които могат да помогнат на дадени организации като добавят стойност".

"По принцип във времето, ако гледаме Източна Европа (защото аз имам поглед върху Полша, Румъния, Украйна и България), България никога не е била много по-ниска като цена от останалите държави. Това, което обаче е може би сериозна област, върху която трябва да се замислим, е как да развиваме този талант, който имаме. Защото другите държави - Полша, Румъния, Украйна - са много сериозни като брой хора и таланти. И тук вече малка България трябва да прецени къде ни е силата. От там теми като Синя карта [стават много актуални] и колко сме гъвкави в издаването й, идват теми като законодателство заради отношението към т.нар. "отдалечена (римоут) работа и т.н. За мен най-полезно би било ако успеем да развием, не само София като център, а и останалата част от държавата". 

От собствения си опит при откриването на представителства във Варна, Бургас и Пловдив гостът сподели, че най-важното условие да се развият успешно регионалните градове е да разполагаш с т.нар. "синиър хора", тоест знаещи и можещи, опитни хора. "Разбира се, Covid спомогна, защото хората се върнаха по домовете си и имаше възможност въпросните опитни специалисти да се пръснат по места в страната и да отидат там, където има нужда от тях. А около тях вече се развиха способностите на останалите хора. Няма как да научиш един неопитен, т.нар. "джуниър човек", без до него да има някой, който да му показва кое как се прави".  

В Soft Serve в България в момента работят 600 разработчици, като тайната на успеха в привличането на качествени кадри е да се допринася към развитието на общността и екосистемата, сподели гостът. 

След войната доста от служителите в Украйна са релокирани в България, като голям принос за успешното извършване на тази промяна е изиграло сътрудничеството на община Бургас. "Такова сътрудничество между бизнеса и местната власт е според мен за пример". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.