Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България трябва да създаде морска доктрина, за да защити националната сигурност

Владимир Чуков, арабист, „Клуб Investor", 20.08.2023 г.

20:30 | 19 август 2023
Обновен: 22:03 | 21 август 2023
Автор: Михаела Кирилова

Сега е времето България да направи своя синя доктрина (черноморска доктрина), която да се впише в сътрудничеството с нашите партньори. В Черноморието има 6 държави – три членки на НАТО и две, които аспирират към Алианса. България трябва да си даде сметка, че Русия иска да притежава все по-голяма част бреговете на Черно море. Нахлуването на руските кораби в изключителната икономическа зона на България може да се определи като агресия, тъй като в момента те стопират проучванията и сондажите за газ в Черно море заради учения. Това коментира Владимир Чуков, арабист, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

България трябва да си даде сметка, че ситуацията е по-сложна отколкото изглежда. Ние сме три държави членки на НАТО с абсолютната доминация на турския флот. Русия търси начини да се сприятели с Турция, защото Русия не признава България и Румъния за отделни бойни единици. Трябва да се сформира екип и да се преосмисли какви ще са действията на нашата страна в бъдеще.

„Последните събития, които наблюдаваме в западната част на Черно море са опасни за нашата национална сигурност. Всички тези действия ясно показват, че обстановката в черно море се е променила. „

Сред турските военноморски сили се появи доктрина наречена „Синята родина“, която се приема като опит за убеждение на лидерите, че морската територия е част от страната и суверенитета.

Споразумението между Иран и Саудитска Арабия беше направено в Пекин. Тогава започнаха спекулации, че Китай изтласква САЩ от Близкия изток. Всички действия бяха наблюдавани от Вашингтон, който е стратегически партньор на Саудитска Арабия.

През август се проведе среща в Джеда, която беше свикана от Саудитска Арабия и от САЩ. Всички членки на групата БРИКС с изключение на Русия присъстваха. Китай не можеше да откаже поканата, защото те са гарант на Саудитска Арабия след подписването на споразумението с Иран.

„Идеята на тези политически действия е отдалечаване на Техеран от Москва. Това което в момента се наблюдава, че Техеран има свои собствени интереси.“

По отношение на конфликта в Украйна също се усеща нюанса Саудитска Арабия – Обединени арабски емирства. Това е така защото руските пари, които бяха прогонени от Европа отидоха в Близкия изток. ОАЕ се опитват да „играят играта“ на принципа на добрите отношения с всички, което предизвиква сблъсък с регионалния конкурент Саудитска Арабия и със Запада.

Русия не е отговорна за конфликта в Нигер, който продължава и в момента. Превратът е по-скоро вътрешен конфликт. Демократично избрания президент Базум прогони шефа на генералния щаб на нигерската армия и беше изпратен като посланик в ОАЕ. Счета се, че тези които седят зад преврата са именно ОАЕ, които от друга страна са съюзници на Русия.

Повече по темата за заплахата за националната сигурност на България може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Клуб Инвестор“ може да гледате тук.