Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Златото и кешът са подходяща алтернатива на акциите

Ивайло Чаушев, старши дилър в Делтасток, Клуб Investor, 25.03.2023

21:03 | 25 март 2023
Обновен: 16:47 | 28 март 2023
Автор: Николета Рилска

Кешът и златото са добри алтернативи на инвестициите в акции. Все още не сме излезли от кризата, може да се очаква повече волатилност, предпазливостта е полезна в настоящия момент. Това заяви Ивайло Чаушев, старши дилър в Делтасток, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Централните банки водят грешна политика през последните три-четири години, особено след коронавирусната пандемия“, посочи Чаушев.

„Проблемът е, че централните банки наляха толкова много пари и закъсняха изключително много с повишаването на основните лихвени проценти – инфлацията вече се ускоряваше до над 4-5%. В момента те го правят изключително агресивно – и Европейската централна банка, и Федералния резерв“.

Според него в момента отново се допуска грешка с монетарната политика. „Трябва да се изчака да се види какъв ще е ефектът от самата нея, защото той идва със закъснение, както и ефектът от фалита на банките. Всичко това ще окаже дефлационен натиск. Ако се вдигнат повече лихвите, отколкото трябва, ситуацията няма да е розова“, посочи той.

По думите на Чаушев Фед е нямал избор, освен да повиши лихвите на последното си заседание. „Пазарът щеше да се панира и да се стигне до по-голяма криза и истерия“ в противен случай, смята Чаушев.

Той коментира и банковата криза, като отбеляза, че тя все още е предизвикателство.

„В момента има изключително изтичане на депозити от регионалните банки, защото те предлагат нулеви лихви, а паричните фондове – 3 до 5%... Регионалните банки са застрашени и от тежката ситуация на имотния пазар в САЩ. Цените падат, а банките имат голяма експозиция към пазара“.

По отношение на европейските пазари Чаушев посочи, че са доста надценени или поне рискови.

„Почти всички европейски индекси са на изключително високи нива“.

Гостът смята, че дъното на пазара ще е настъпило, когато централните банки отново да започнат да печатат пари и отново да започнат количествените улеснения.

* Материалът не е препоръка за инвестиционно решение. 

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.