Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Цв. Цачев: Оптимистичните очаквания на пазарите са заблуждаващи

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг“, Клуб Investor, 21.01.2023

21:34 | 21 януари 2023
Обновен: 11:10 | 24 януари 2023
Автор: Николета Рилска

От пазарите в момента е отчетено възможно най-доброто развитие на нещата – икономическият растеж да се запази нисък, но не рецесионен, инфлацията да се забави към целта от 2% – т.е. да се получи т.нар. „меко приземяване“ и централните банки да стимулират излизането от този период на слабост. Това е много заблуждаващо към този момент, защото нито инфлацията още е отишла толкова трайно надолу и стабилно, нито има перспективи икономиката да спре да пада и да си остане с един бавен растеж, поне гледайки случващото се в глобален мащаб. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг“, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Цачев отбеляза, че очаква инфлацията отново да се появи и тя да е по-близо до 4% като средна стойност през следващите 10 години, отколкото до 2%.

Той посочи, че след повишаването на лихвите от Федералния резерв за повече от половината американци сега е непосилно да теглят заем, за да си вземат жилище.

„Отива се в много сериозна ситуация, в която почти няма търсене. Корекция на цените от 20-30% създава опасност за финансовата система“.

По думите на Цачев все още не е ясно накъде ще тръгне пазарът – „дали към икономическа криза, в която строителството пада, освобождават се работни места, отпуска се натискът върху заплатите, а оттам и върху инфлацията, или ще премине в по-страшен срив“. Той изтъкна, че когато паднат цените на недвижимите имоти, това много сериозно влияе на потреблението, на потребителското доверие.

„Ако гледаме секторите в Европа и САЩ, това означава, че ни предстои рецесия с висока безработица.

Сред основните рискове за 2023 г. експертът открои дефрагментирането чисто икономически и политически на света. На този фон той не очаква единна реакция на централните банки, подобна на тази от 2016 г., когато икономиката се беше насочила към рецесия.

Според него пазарите още са далеч от дъното.

„Завръщането на инфлацията, а то ще се случи в някакъв момент, ще кара хората да търсят и да поемат риск. Ще видим тази година, може би към края, все повече пари, които се насочват към рискови активи в търсене на доходност“.

Цачев добави, че „все още сме във финалния етап на преоценка на активите".

"Една компания, която струва 20-30 пъти над печалбата, която прави, ще започне да струва 10-15 пъти“.

По негови думи по-безрисковите активи са доброто място засега. „Не знаем дали няма да има етап на допълнителен спад, дори за акции, които са поевтинели толкова много като тези на Tesla“, обясни той.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.