Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

2023 г. не значи непременно ръст на фондовата борса

Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българска банка за развитие, 24.12.2022

21:15 | 24 декември 2022
Автор: Николета Рилска

Фондовият пазар в САЩ изпраща 2022 г. със спад от около 20%, в Европа спадовете са по-малки – в порядъка 13-15%. Това не значи, че догодина непременно ще видим ръст на пазарите. Те по-скоро ще завършат 2023 г. на тези нива или може би малко под тях. Може би последно е имало две поредни години на спад през 2001 и 2002 г. по време на технологичния срив в Америка. 2009 г. беше положителна за пазарите въпреки големия спад година по-рано. Това заяви Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българска банка за развитие, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Вълков основният фактор за пазарите през 2023 г. ще отражението на силното повишение на основните лихви на Федералния резерв върху реалната икономика. „В момента Фед се надява, че с тези мерки няма да доведе до рецесия и ръст на безработицата... В този положителен сценарий по-скоро може да се очаква повишение на фондовите пазари“, посочи гостът.

Според него обаче по-скоро икономическият растеж в САЩ ще се забави, но все пак ще е положителен. 

„Вероятно ще има спад на брутния вътрешен продукт към четвъртото тримесечие на следващата година. При сценарий за по-дълбока икономическа криза може би в края на следващата година ще си говорим как за пръв път от много време насам сме имали две поредни години на спад на фондовите пазари“.

Вълков смята, че все още е рано да се каже дали инфлацията в САЩ е достигнала пик. Той отбеляза, че показателят се забавя, което се дължи отчасти на увеличението на лихвите и намаляването на цените на енергийните носители, но то не зависи само от търсенето и предлагането, а и от геополитика.

„В Америка като че ли видяхме пика на инфлацията. В Европа вероятно ще го видим с два-три месеца закъснение. В България – вероятно с темпа на Европа, но никога не можем да бъдем сигурни, може вече да сме го видели“.

По отношение на Китай Вълков прогнозира забавяне на растежа следващата година.

Китай минава през това, през което мина Европа през 2021 г. – разхлабване на мерките и търсене на имунитет. От гледна точка на пазарите коронавирусната пандемия е приключила отдавна“.

При сценарий за забавяне, включително и в Китай, намаляване на производството и поевтиняване на долара, може да се очаква цените на петрола дори да се повишат от настоящите си нива, стана ясно още от разговора.

Държавни ценни книжа и облигации на компании с висок кредитен рейтинг ще са привлекателен залог през 2023 г., по думите на Вълков, заради възможността от забавяне на растежа и на темпа на увеличение на лихвите. Експертът отбеляза, че при акциите трябва да се подхожда внимателно, има потенциал някои сектори да възстановят спадовете.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Защо Вълков определи златото като „едно от големите разочарования на годината“ – вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.