Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Цачев: Навлизаме в реалната фаза на мечия пазар, акциите ще са привлекателни след година

Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, 17.12.2022

21:29 | 17 декември 2022
Обновен: 12:03 | 22 декември 2022
Автор: Николета Рилска

Навлизаме в следващата фаза на мечия пазар – реалният мечи пазар, в който се преоценяват активите не през призмата на това, че те са по-скъпи, защото се очаква много растеж, а през призмата на това, че започва да се очаква спад на печалбите. До голяма степен обаче лошите новини са зад нас. Ако преди една година можехме да кажем, че акциите са скъпи, сега оценката им е доста по-добра – но те са скъпи на фона на очакванията за понижение на печалбите. И след около една година те ще са отново евтини и добри за инвестиции. Това заяви Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Цачев посочи като парадокс през 2022 г. едновременното поевтиняване на акциите и облигациите. Той отбеляза, че инфлацията е основна причина за това. „Сега отново ще започнем да виждаме обратната зависимост. Това е нормално за рецесия“, добави експертът.

„През последните седмици облигациите не се разпродават въпреки високата инфлация и твърденията на Фед, че още ще повишава лихвите. Това е знакът, че може би виждаме обрат на пазара на облигации. Когато облигациите започнат да поскъпват значително - в исторически план това се случва една година преди дъното на пазара“.

Според Цачев очакванията за рецесия, които пазарите оценяват на около 40%, са много ниски.

„До момента 2022 г. ни показа една слаба икономическа криза – най-вече в някои индустриални сектори… 2023 г. ще видим точно класическа рецесия, в която проблемите се прехвърлят и върху сектора на услугите, който представлява две трети от икономиката“.

Цачев очаква Федералният резерв да повиши лихвите още веднъж или два пъти, но не смята, че нивата им ще достигнат 6%. „Инфлацията няма просто да се върне там, където на всички им беше комфортно – на 1-2%. Тя ще падне, но не дотам, докъдето им се иска на всички“, заяви той.

Друга тема, която гостът коментира, са сривовете в криптосвета. „Инвеститорите не си дават сметка, че това, което се случва сега, много прилича на случващото се през 2007-2008 г. с финансовия сектор. При това говорим за банки и финансови институции, които са имали над един век регулации. При крипто това го няма в никаква степен“, каза той.

„Когато се извлича ликвидността от централните банки, тогава този тип рискови спекулации страдат. Липсата на ликвидност е проблемът, който обръща пазарите“.

Изтеглянето на ликвидност ще доведе до фалит за много бизнеси, които нямат възвръщаемост, стана ясно от разговора.

„Кризата е инструментът, който изхвърля нежизнеспособните проекти“.

Цачев направи и прогноза за 2023 г. Според него адекватна инвестиционна схема включва американски облигации, защото и доларът ще поскъпва. „Доларовият дълг остава огромен, ликвидността се свива – всеки бизнес, който иска да си покрие доларовия дълг, ще търси долари“, обясни той.

Според него оптимистичният сценарий е за спад на S&P до 3200 и в най-лошия случай индексът може да падне до 2200 пункта, където беше около Коледа. „Това е сценарий на V-образно дъно, при който пазарът ще се срине и централните банки ще трябва да го спасяват“, обясни Цачев и добави, че това не са основните очаквания.

* Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.