Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Няма централна банка, която да си позволи да преохлади икономиката заради инфлацията

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, Клуб Investor, 02.07.2022

21:25 | 2 юли 2022
Автор: Николета Рилска

Няма централна банка в целия свят – не е Федералния резерв, не е Европейската централна банка, нито Английската централна банка, която да си позволи на фона на тази несистемна инфлация да преохлади икономиката, така че да я вкара в дълбока рецесия. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Инвеститорите виждат потенциал в пазара на акции“, коментира Ваньов. Според него няма да се наблюдава постоянно ускоряване на инфлацията, а тя ще достигне плато.

„Централните банки започват все повече да разбират, че те нямат кой знае какъв контрол върху инфлацията… Тази инфлация, която гледаме в момента, е изключително геополитическа, може би 70% от нея се дължат на войната в Украйна“.

По думите на госта Фед действа „технократски“, докато ЕЦБ вече „се научи да играе играта политически“.

„Лагард (гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард) много добре усеща, че ако се стигне до някаква резолюция и край на руската агресия в Украйна, нещата могат да преминат към много бързо овладяване“.

Ваньов отбеляза, че за охлаждане на инфлацията основно е необходима нова парадигма на енергийните пазари. Той добави, че показателно за това е готовността на някои европейски страни да се откажат от голяма част от Зелената сделка.

„Зелената сделка е чиста инфлация… Всички много добре знаят – ако руският газ не се върне на пазара, при тази много голяма зависимост на Европа, нещата няма да се върнат в нормална посока“.

Според Ваньов гигантите на Wall Street вече са „поели своята доза страдание“.

„По-голямата част от горчивата чаша за пазарите на акции вече е изпита. Оттук насетне монетарните и политически мерки ще започнат да дават резултати, но тук играта е на нерви“.

Експертът отбеляза, че инвеститорите винаги трябва да мислят какво би се случило, ако войната в Украйна приключи утре – „защото този сценарий с много малка вероятност не е изключен“.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.