Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Всичко се диктува от военния конфликт, който провокира ценово напрежение

Преслав Райков, финансов анализатор, в "Клуб Investor", 16.04.2022

15:00 | 17 април 2022
Обновен: 18:13 | 17 април 2022
Автор: Зорница Крушарска

Европейската централна банка обяви, че по-бързо от очакваното ще свие балансите си и ще изтегли ликвидност, която досега се вкарваше в икономиката ежемесечно под формата на покупка на държавни и корпоративни ценни книжа. На срещата в четвъртък се потвърди, че през третото тримесечие на годината процесът трябва да е приключил и едва след това може да се пристъпи към повишаване на лихвените проценти, както се случва в САЩ. Това каза Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

„Ликвидността се прибира и след това предстои вдигане на лихвените проценти, но в следващите три до пет месеца не се планира вдигане на лихвените проценти. Инфлацията ще се охлади от вдигането на лихвените проценти, но няма да се върне на нивата от преди ковид. Източниците на инфлация в САЩ и Европа са различни. В САЩ тя е в резултат на повишаване на заплатите на работниците в много сектори, докато в Европа е заради по-скъпите суровини и енергийната зависимост”, посочи събеседникът.  

По отношение на конфликта в Украйна Райков каза, че пазарите са свикнали и са приели, че той няма да е толкова кратък, колкото ни се иска. Военният конфликт стои като императив за пазарите и всичко се диктува от него, след това идва инфлацията, която в САЩ гони много притеснителни нива. Започна да се говори и за стагфлация, но по думите на събеседника това не може да се случи там. Според него се забелязва леко охлаждане в някои части на инфлационния индекс – при жилищния пазар, пазара на колите  - нови и втора употреба.

Във връзка със ситуацията на Уолстрийт събеседникът посочи, че отчетите на големите банки през седмицата са били много добри.

„Редица от тях постигнаха резултати доста над очакванията на анализаторите. Очаква се този финансов сегмент в средносрочен и малко по-дългосрочен хоризонт да се представи доста добре, с оглед на това, че той видя, че предстои вдигане на лихвите. Това означава, че финансовите институции ще генерират приход и от там. За момента генерират изключителни печалби от т.нар. търговски дейности. И петте основни банки в САЩ регистрират значителен ръст в този сегмент. Финасовият сектор е много по-защитен от инфлацията на суровините, тук няма производства, които да зависят от цените на петрола, желязо, алуминий”.

Чисто пазарната ситуация в момента изисква запазване на стойността на портфолиото в следващите шест месеца, а структурата на портфолиото трябва да клони към т.нар. дефанзивни защитни сектори. Държавните ценни книжа, в частност тези на САЩ, са една добра възможност. Портфолиото е добре да бъде 60% в облигации и 40% в акции. Що се отнася до структурата на акциите, основни са тези в секторите киберсигурност, инфраструктурни компании и финансови компании, каза експертът.

*Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.