Изпратихме натоварена за централните банки седмица

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 06.08.2018

15:08 | 6 август 2018
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Седмицата на централните банки, съкратената отпуска на Тереза Мей и пренаписването на историята от Apple са водещите новини в обзора за миналата седмица, направен от Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Това беше една от най-натоварените седмици през годината за глобалните централни банки. Докато Федералният резерв запази курса си, Японската централна банка и Английската централна банка предприеха стъпки, които предизвикаха реакции на финансовите пазари“.

Това обяви икономическият журналист и коментира микса от решения на централните банки от миналата седмица, до голяма степен изпълнен според очакванията на пазарите.

„Централната банка на Индия и Английската централна банка оформят затягащия цикъл. В същото време Федералният резерв на САЩ поддържа посоката си към повишение на лихвите през септември на фона на „силната" икономика - визия, подкрепена от доклада за работните места в САЩ в петък“.

Данните за заетостта през юли са дали на пазара повече доказателства, че икономиката ще се движи по темп, който няма да алармира Федералния резерв, заяви гостът. 

"Те се увеличиха по-слабо от очакваното, но след солидна възходяща ревизия на данните за предходните два месеца, докато нивото на безработица се понижи обратно под прага от 4 на сто. Това е поредно доказателство за силното представяне на трудовия пазар въпреки оплакванията на бизнеса във връзка с недостига на квалифицирана работна ръка".


Новината за лек ръст от 2,2 % при старт на борсовата търговия днес за акциите на производителя на птиче месо "Градус" след неговото IPO обяви още Попов. Той коментира факта, че рядко се е случвало да се направи IPO през летните месеци, и то успешно. А както е заявил пред Investor.bg и изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов очакванията на ръководителите на "Градус" са през следващата година тя да е в Sofix.

„Ангел Ангелов поясни, че компанията е започнала да инвестира част от парите, които е набрала, като разширява производствените бази – за яйца, за пилета. По неговите думи това разширяване на производството до края на годината ще започне да функционира и резутатите ще видим през следващата година. Ангелов изрази надеждата това IPO да доведе до малко по-голямо съживяване като цяло на търговията и да видим в най-скоро време и други компании на борсата“.