Мудис понижи инвестиционния рейтинг на BHP Billiton

Кредитната агенция Мудис, понижи инвестиционния рейтинг на най-голямата в света миннодобивна компания BHP Billiton Ltd. с две степени.

17:03 | 3 март 2016
Автор: Магдалена Иванова
BHP Billiton Ltd.: Photographer: Jack Atley/Bloomberg News
BHP Billiton Ltd.: Photographer: Jack Atley/Bloomberg News

Кредитният рейтинг на BHP Billiton Ltd. бе понижен с две степени, от ниво А1 до ниво А3, като агенция Мудис в изявление на 03 март изтъкна, като основна причина, че ниските цени на суровините ще имат неблaгоприятен ефект върху печалбата и паричните потоци на най-голямата миннодобивна компания в света.

Рейтинга на компанията има негативна перспектива, като дружеството очаква кредитните показатели да останат на "значително по-ниски" нива през следващите две години.

BHP са "твърдо решени да поддържат силен баланс", заяви базираната в Мелбърн компания.

Най-голямата в света миннодобивна компания е предприела реформи, за свиване на разходите и намаляване на задълженията, за да се справи с понижените приходи поради срива цените на суровините, чрез спиране на нерентабилното производство и продажбата на активи и акции.

Anglo American Plc миналия месец стана първата от водещите базирани в Лондон големи миннодобивни компании с понижен спекулативен кредитен рейтинг до ниво „джънк“.

BHP в момента в с четвъртият по клас инвестиционен рейтинг на Мудис.

"Гледната точка на агенция Мудис, ниските цени на суровините и понижаване на перспективата в глобалното търсене, като фундаментална промяна в работната среда извън нормалния производствен цикъл“, се казва в изявлението. "Негативната перспектива отразява ценообразуването и натиска върху фундаменталните икономически фактори, породени от ниските цени на суровините, натиска върху цените на продукцията на BHP Billiton."

Standard & Poor понижи инвестиционният рейтинг на BHP през месец февруари до ниво А, “поради понижените перспективи пред компанията, породени от ниските цени на суровините и силно предизвикателните пазарни условия."

Акциите на BHP се покачиха с 3.4% на борсата в слетобедната търговия на борсата в Лондон на 03 март, достигайки триседмичен връх.