Хонконг отхвърля молбата на глобалните банки за по-леки здравни мерки

Банките твърдят, че строгите мерки застрашават статута на града като финансов център

10:00 | 26 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Хонконг заяви, че ще се придържа към стратегията си за нулева толерантност към Covid-19 и така отхвърли молбата на глобалните банки градът да облекчи строгата си политика за поставяне под карантина. Институциите поискаха и да бъде определен и по-ясен график за връщане към нормалността. В противен случай те рискуват статута на града като център за международен бизнес, предава Bloomberg.

В изявление, публикувано до Bloomberg News в отговор на призивите от водещата лобистка група от банки в града за промяна на политиката, говорител на правителството подчерта, че основният приоритет остава възобновяването на пътуванията до континенталната част на Китай. Той добави, че други места, които са променили стратегиите си и са опитали да живеят с вируса се борят с ръст в броя на заразените, хоспитализираните и смъртните случаи.

„Правителството ще продължи да се стреми да достигне нулев брой инфектирани и да поддържа различните строги и необходими противоепидемични мерки“, се казва в изявлението на говорителя, публикувано от финансовите служби и Министерството на финансите на Китай.

През уикенда Азиатската асоциация на индустрията за ценни книжа и финансовите пазари издаде предупреждение относно стратегията на града. Групата заяви в писмо до финансовия секретар Пол Чан, че твърдият подход е изложил на риск статута на Хонконг като финансов център, неговото по-широко икономическо възстановяване и конкурентоспособност. Проучване на групата установи, че почти половината от световните банки и мениджърите на активи вече обмислят преместване на персонал и функции от финансовия център.

Други финансови центрове, като Сингапур, Лондон и Ню Йорк, започват да се връщат към нормалния си живот и облекчават правилата за пътуване, като се стремят да съществуват съвместно с вируса. Хонконг има едни от най-строгите карантинни политики в света. Всеки пристигнал в града трябва да прекара цели три седмици в карантина. Тази стратегия до голяма степен успява да поддържа инфекциите на местно ниво близо до нулата.

Правителството заяви, че стратегията му работи. Градът по същество е достигнал нулев брой заразени и икономиката показва „окуражаващи“ признаци на възстановяване, се казва в официално изявление. Хонконг продължава да оглавява „индекса на нормалността“, съставен от международни медии, според изявлението.

Забраната за пътуване между Хонконг и континентален Китай е оказала „голямо въздействие“ върху жителите и от двете страни, както и че някои са били разделени от членове на семейството за дълго време.

Във вторник главният администратор на Хонконг Кари Лам каза, че градът скоро ще обяви договорености за премахване на изключенията, които позволяват на някои хора да пропускат задължителен престой под карантина в хотелите. Тя смята, че така ще има по-голяма вероятност Китай да позволи по-лесно пътуване между двете територии.

В писмото си асоциацията призова за постепенно премахване на правилата за карантина, облекчаване на ограниченията за пътуване по ключови коридори до САЩ, Европа и Обединеното кралство, където се намират много мултинационални централи. От групата призовават властите на града да определят ясна времева линия за отваряне и да уточнят междинните цели и задачи.

Правителството не обърна специално внимание на различните предложения.

 „Правителството е наясно с възгледите на финансовата индустрия относно правителствените противоепидемични мерки“, заяви говорителят. „Финансовите служби и Бюрото на финансите ще поддържат връзка с тях, както винаги, за да разберат техните трудности и притеснения.