Газпром увеличава доставките на газ преди зимата

Компанията трябва да отговори на засиленото търсене от цяла Европа и вътрешния пазар

14:56 | 24 септември 2021
Обновен: 17:07 | 24 септември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

"Газпром" подготвя находището "Уренгой" в западен Сибир за максимално производство през следващия отоплителен сезон в Европа, която е основният купувач на руския газ.

Производителят включи две допълнителни компресорни станции в находището, става ясно от изявление на компанията от четвъртък вечерта. Оборудването, което трябва да нагнетява газа по време на преноса му в газопреносната мрежа ще помогне на Русия да осигури максимално производство, заяви главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер.

„Най-важната задача на "Газпром" е да гарантира успешен есенно-зимен период, да бъде надежден доставчик на газ за руските и международните компании по време на периода на върхово търсене.“

"Газпром" е под все по-сериозен натиск да увеличи доставките до Европа, където регионалните цени поставят рекорд след рекорд поради недостатъчното предлагане на газ и по-ниските от обичайното резерви за зимата. Въпреки че най-големият производител на газ поддържа най-високите нива на доставки от няколко години насам, увеличеното предлагане се насочва основно към Русия, където запасите от газ също стигнаха рекордно ниски равнища през миналата зима.

Подобни мерки накараха някои европейски политици да твърдят, че руският производител съзнателно ограничава износа, за да принуди регулаторите да одобрят по-бързо завършения наскоро газопровод Северен поток 2. Представител на компанията заяви, че снабдява европейските си клиенти в съответствие с договорените условия и ще се стреми да увеличи обемите „когато е възможно.“

Обвиненията срещу "Газпром", че компанията доставя по-малко газ от възможното са „абсурдни“, при положение, че за разлика от обемите на Газпром, доставките от повечето големи доставчици на втечнен природен газ в Европа намаляха значително през първата половина на тази година. Това каза един от директорите на отдела на "Газпром" за износ.

Газовото находище "Уренгой" се разработва от 1978 година. То е едно от най-старите за компанията и едно от най-големите в западен Сибир. За първата половина на годината от него са извадени близо 51,1 милиарда кубични метра газ, което е около 20% от общия добив на газ. От компанията казват, че се подготвят да увеличат производствения капацитет на полето.

Строежа на новите компресорни станции ще поддържа планираното върхово производство, според говорител на "Газпром". Той добави, че станциите ще имат общ капацитет от 2,1 млрд. кубични метра газ на ден.

"Газпром" планира да произвежда над 510 млрд. кубични метра газ за годината е способна да отговори на увеличеното търсене през зимата като използва свободния си капацитет, който е над 150 милиарда кубични метра.