ЕС и САЩ създават общ фронт срещу икономическите набези на Китай

Споразумението между двете държави ще се сключи, когато длъжностните лица се срещнат в Питсбърг по-късно този месец

18:55 | 14 септември 2021
Обновен: 19:40 | 14 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
ЕС и САЩ създават общ фронт срещу икономическите набези на Китай

Европейският съюз ще се стреми да сключи рамков договор със САЩ за мониторинг на потенциално враждебно придобиване. Това ще се случи, когато длъжностните лица се срещнат в Питсбърг по-късно този месец, това сподели човек, запознат с подготовката за преговорите.

Двете страни се стремят да подпишат декларация за принципите на споделяне на информация и данни, свързани с поглъщания от чужди фирми, както и да си сътрудничат при оценката на инвестициите в стратегически активи. Встъплeнието на Съвета по търговия и технологии на 29 септември също ще има за цел да представи други подобни изявления, за да оформи сътрудничеството по контрола на износа, изкуствения интелект и неотложните вериги на доставки на стоки като полупроводници, каза служител, който поиска да не бъде назоваван.

Прессекретар на Европейската комисия отказа коментар.

Срещата идва в момент, в който Китай, подобно на други страни, “е на пазар” за чуждестранни технологични фирми и увеличава субсидиите и разходите за научни изследвания. Пекин обяви намерението си да стане световен лидер в индустриите от най-съвременните чипове до изкуствен интелект.

САЩ и ЕС също обвиниха Пекин в нарушаване на правата на човека, кибершпионаж и наводняване на световните пазари с изкуствено евтини стоки, за да подкопаят конкурентите. Наскоро мениджърите на италианска военна компания за дронове бяха докладвани на прокуратурата, след като се появи информация, че са продали мажоритарен дял на държавни компании в Китай.

Но тъй като САЩ и ЕС се стремят да обединят службите си за регулация, за да определят световните стандарти, водени от общи ценности, европейците се опитват да не дават прекалено много влияние на Вашингтон. В Брюксел искат да гарантират, че никакви инструменти, които може да произлязат от усилията на технологичния и търговския съвет, няма да бъдат използвани от САЩ в ущърб на европейските компании.

ЕС все още е ядосан от решението на администрацията на Байдън да се изтегли от Афганистан, без да обърне внимание на притесненията на съюзниците си, и е наясно, че разчита силно на САЩ за цифровите технологии.

В документ, който очертава политиките и трябва да бъде публикуван тази седмица, Европейската комисия ще представи технологична и дигитална стратегия за следващото десетилетие, която има за цел да облекчи зависимостта на ЕС от други страни, включително и от САЩ. Проект на документа, видян от Bloomberg, отбелязва, че 90%  от данните от ЕС се управляват от американски компании и ключови части от веригите на доставки са под контрола на САЩ.

ЕС трябва да увеличи инвестициите си с около 125 милиарда евро, за да подобри дигитализацията на своята икономика и да се конкурира със САЩ и Китай, се казва още в доклада. Това включва 42 милиарда евро за комуникационни мрежи, 17 милиарда евро за полупроводници и 11 милиарда евро за облачни изчислителни системи.

Документът показва предизвикателствата пред ЕС, които трябва да бъдат преодолени, за да постигне на целта си за 20% световен пазарен дял на най-съвременни чипове до 2030 г. В него се предупреждава, че САЩ и Китай влагат значително повече в тези сфери. И двете държави инвестират, за да запазят ключовите технологии в рамките на собствените им граници.

ЕС ще настоява за по-силни инструменти за чуждестранни инвестиции, които да помогнат за запазването на интелектуалната собственост в области като полупроводниците, според програмния документ. Въпреки че текстът не споменава директно Китай, този ход е насочен най-вече срещу Пекин.

ЕС също ще се стреми да сключи споразумения за цифрово партньорство с Япония, Южна Корея и Сингапур като част от Индо-Тихоокеанската стратегия, която съюзът стартира тази седмица.