САЩ: Има страни, които представляват по-голяма терористична заплаха от Афганистан

На конференция на националното разузнаване на Съединените щати се обсъди пренареждане на приоритетните за следене държави

13:53 | 14 септември 2021
Обновен: 14:00 | 14 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
САЩ: Има страни, които представляват по-голяма терористична заплаха от Афганистан

Афганистан вече не е основната грижа на САЩ, когато става дума за международните терористични заплахи. Това каза един от лидерите на разузнавателните служби на страната на конференция за национална сигурност във Вашингтон в понеделник, съобщава CNN. Изказването е фона на притесненията от страна на някои критици, които твърдят, че Кабул може да стане убежище за терористични организации като ИДИЛ и Ал Кайда. 

Терористичните заплахи, идващи от Сомалия, Йемен, Сирия и Ирак и по специално от ИДИЛ,  представляват по-голяма опасност от тези, които биха могли да възникнат от Афганистан, каза директорът на Националното разузнаване Аврил Хейнс пред годишната среща на високо равнище, която е озаглавена „Разузнаване и национална сигурност“.

„Що се отнася до заплаха за Америка от терористични групи, ние не смятаме, че Афганистан е приоритетен“, каза тя по време на видеоконференция. "Държавите, които следим внимателно, са Йемен, Сомалия, Сирия и Ирак. Според нас, там има най-голям шанс за дейност на ИДИЛ. Това са местата, които смятаме, че представляват най-голямата заплаха."

Вижте още: Путин обеща подкрепа на още един международно изолиран лидер Башар Асад

Хейнс заяви, че събирането на информация в Афганистан е "намаляло" без американските войски на място и без подкрепяното от САЩ правителство на власт в Кабул, но тя настоя, че разузнавателната общност се е подготвяла за този сценарий "от доста време".

Други длъжностни лица публично заявиха, че клонът на Ислямска държава в Афганистан, ИДИЛ-К, наистина представлява потенциална заплаха за САЩ. Групировката организира самоубийствен атентат на 26 август, в разгара на американската евакуация от Кабул, при която загинаха 13 американски военнослужещи и десетки афганистанци.

Хейнс каза, че основният фокус на разузнавателната общност сега е мониторингът на "всяко възможно възстановяване на дейността на терористични организации" в Афганистан.

„Ислямска държава“ все още действа в Сирия и Ирак въпреки, че групата е сериозно притисната от американското военно присъствие и в двете страни. Дъщерна органиция на Ал-Кайда, базирана в Йемен, се е опитала да атакува база на САЩ. В Сомалия Съединените щати редовно са провеждали антитерористични акции срещу групировката Ал Шабаб, която в началото на 2020 г. започна атака срещу американско съоръжение в Кения, при което загинаха американски войник и двама американски контрагенти.

Хейнс също така заяви, че заплахата за САЩ от международни терористични групи „намалява с течение на времето“, похвалвайки „огромните усилия“ от страна на цялото правителство на САЩ за намаляване на възможността на организации като Ал Кайда и ИДИЛ да извършват атаки на територията на САЩ.

По-рано CNN съобщи, че за американската разузнавателна общност и военните е станало по-трудно да събират информация, необходима за извършване на антитерористични дейности срещу ИДИЛ и други цели в Афганистан, без американски войски на място.

Администрацията на Байдън и военните командири настояват, че разполагат със способността да провежда наблюдение и да извършват удари срещу терористични цели отдалеч. Генералите на Байдън трябва да разкриват и предотвратяват планиране и изпълнение на терористични дейности в Афганистан. Бивши служители, законодатели и други имат съмнения относно плана на администрацията, като казаха, че са видели малко подробности в подкрепа на него.

Хейнс каза, че разузнавателната общност разработва "показатели, за да можем да разберем какви са индикаторите, които бихме могли да видим в случай, че е имало възобновяване на дейността" на терористични групи в Афганистан. Това означава да гарантираме, че „имаме достатъчно събрана информация, за да следим ситуацията спрямо тези показатели така, че да отправим нужното предупреждение към политическата общност, към тези, които вземат решенията и те да могат да предприемат действия, в случай че видим нещо притеснително“, тя каза.