Много търговци се отказват от Черния петък във Великобритания

Ритейлъри като Asda и Argos няма да организират Черен петък през 2016 г.

19:27 | 26 ноември 2015
Обновен: 19:34 | 26 ноември 2015
Пазаруване по време на Черен петък. Снимка: Tom Starkweather/Bloomberg News
Пазаруване по време на Черен петък. Снимка: Tom Starkweather/Bloomberg News

През миналата година веригите за търговия на дребно във Великобиритания използваха Черния петък (ден на намаления и големи отстъпки, които търговците правят, след отбелязването на Деня на благодарността в САЩ, най-често последния петък на ноември б.р. ) като начин, който да даде тласък на празничния сезон, в който хората пазаруват повече. Последствията не бяха особено приятни, като в търсене на най-изгодните сделки купувачите се биеха за намалени телевизори и чанти, което се отрази негативно на рентабилността на магазините, да не говорим за поддържания отдавна имидж на британците за любезност и сдържаност. 

Сега ритейлърите имат различна тактика. Някои просто се отказват от промоциите, а други отново ще организират Черен петък, въпреки безумието, което го обгражда. През октомври броят на търсенията в Google във Великобритания за Черен петък като дял от всички търсения е бил над три пъти по-висок спрямо година по-рано. Денят обаче ще е малко по-спокоен, по-изтънчен, по британски. 

Веригата магазини Asda, собственост на Walmart, въведе Черния петък през 2013, но сега една от първите, които се отказват от тази стратегия. Решението на компанията да отвори вратите на един от магазините ѝ в Лондон за медиите доведе до провал, като снимачните екипи заснеха как купувачите се блъскат на вратата и се бият за прекалено малкия брой евтини смартфони и видео игри. През тази година в магазините Asda няма да има Черен петък, а отстъпките в магазините ще бъдат разпределени от ноември до януари. 

„Черния петък в настоящат си форма приключи, ще е интересно да видим колко ритейлъри ще продължат да го организират през следващата година“, каза главният изпълнителен директор на Asda Анди Кларк. 

Черния петък, който изпробваха като стратегия магазини като Asda и John Lewis, доведе до сериозни промени в календара за пазаруване във Великобритания. Обикновено сериозните отстъпки в магазините в станата се правят след 26 декември, а организирането на Черен петък месец преди това не позволява връщането на цените на нормалните им нива през декември. 

Независимият анализатор на търговията на дребно Ричард Хайман каза, че Черния петък е „толкова деструктивен заради момента, в който се организира“. Той допълни, че практиката е едно от най-вредните неща за търговията на дребно във Великобритания през последните години. 
Други вериги като Argos също се отказват от Черния петък и започват да разчитат на алтернативни стратегии за привличане на купувачи. Argos например предлага намаления всеки петък през ноември 2015 г., както и безплатна доставка на същия ден за покупки над 50 паунда. 

За онлайн търговците също не е лесно. Amazon  очаква 7000 сделки във Великобритания по време на Черния петък, което ще го направи най-натоварения ден в историята на на компанията в страната. Въпреки това онлайн търговците са по-добре позиционирани да отговорят на завишеното търсене заради по-подходящите диструбуторски канали. 

„Черния петък е изцяло нелогичен във Великобритания. Няма смисъл от него“, каза Ричард Пъркс от компанията за пазарни проучвания Mintel. 

От Сам Чеймбърс, Bloomberg Businessweek