Huawei продаде марката си телефони Honor, за да „гарантира“ оцеляването ѝ

Американските санкции срещу Huawei поставят мобилния бизнес на Honor в опасност

11:00 | 17 ноември 2020
Обновен: 11:07 | 17 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Huawei обяви продажбата на своята марка за мобилни телефони Honor, фокусирана върху продукти от среден клас за по-млади потребители. Решението е взето от индустриалната верига на Honor, за да осигури собственото си оцеляване, след „огромен натиск“ и „постоянна липса на технически елементи, необходими за бизнеса с мобилни телефони“, визирайки санкциите издадени срещу китайския технологичен гигант от САЩ и други страни, предава Bloomberg.

„Потребителският бизнес на Huawei бе подложен на огромен натиск в последно време. Това се дължи на постоянната липса на технически елементи, необходими за нашия бизнес с мобилни телефони“, се казва в изявление на компанията.

Не се споменават финансовите подробности за продажбата, но се предполага, че сделката възлиза на около 15 милиарда долара. Honor се придобива от Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd., а от Huawei обявиха, че „няма да притежават акции или да участват в каквито и да било дейности по управление на бизнеса или вземане на решения в новата компания Honor“. Част от поразумението гласи, че придобиването ще защити интересите на потребителите, каналите, доставчиците, партньорите и служителите.

Meждyвpeмeннo дocтaвĸитe нa cмapтфoни нa Нuаwеі отбелязаха cпaд oт 22% пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa като peзyлтaт от oгpaничeниятa, пoĸaзвaт изчиcлeниятa нa ІDС. Ceгa ĸoмпaниятa тpябвa дa зaщитaвa втopaтa cи пoзиция нa пaзapa, като се конкурира c ĸитaйcĸитe Vіvо и Хіаоmі, ĸoитo oтчитaт нaд 40% pъcт нa пpoдaжбитe cи зa cъщия пepиoд.