CloudCart получи финансиране от фонда за рисков капитал Ню Вижън 3

Част от финансирането е от публични средства от Фонд на фондовете

18:54 | 3 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
CloudCart получи финансиране от фонда за рисков капитал Ню Вижън 3

Фондът за рисков капитал, Ню Вижън 3, подкрепен със средства на Фонд на фондове, обяви нова инвестиция в платформата за електронна търговия CloudCart.

NV3 ще инвестира 980 хил. лева, от които 860 хил. лева са публични средства от Фонд на фондовете, а допълнително са привлечени още общо близо 390 хил. лева частен капитал на ниво Фонд и пряко в компанията

Ню Вижън 3 (NV3), фонд за рискови инвестиции в технологични компании на начален етап на развитие, обяви своята четвърта инвестиция за годината – в компанията CloudCart, разработваща и предоставяща на търговците иновативна платформа за електронна търговия. CloudCart позволява бързо и лесно изграждане на собствен онлайн магазин с множество допълнителни функционалности и интеграции в увеличаващата се екосистема на платформата. Основният фокус на CloudCart са огромния на брой малки и средни бизнеси, целящи да продават онлайн и да разраснат своята дейност.

NV3 е водещ инвеститор в този рунд и предоставя финансиране в размер на близо 980 хил. лева, от общо набрани 1.25 млн. лева, като 860 хил. от тях представляват публични средства от Фонд на фондовете.

Срещу набрания капитал се придобива миноритарен дял в компанията.

Фондът ще има възможността да увеличи инвестицията си до близо 2 млн. лева в рамките на една година при определени условия.

Управляващия партньор във Фонда, Константин Петров сподели, че дейността и визията за развитието компанията се допълва чудесно с останалите инвестиции и стратегическото изграждане на портфейла на Фонда. „Радваме се, че имаме възможността да инвестираме в мотивиран екип и компания, чието развитие следим от няколко години. Компанията е позиционирана в силно растящ сегмент на пазара, с вече доказан бизнес модел и изградена екосистема от партньори – неща, които вярваме ще са в основата на успешна експанзия на компанията на международни пазари.“ допълни още Константин Петров.

“Ще използваме тази първоначална инвестиция по възможно най-стратегически начин - а именно за отварянето на нови пазари и нови възможности пред CloudCart в Европа, като целим да заявим позицията си на топ избор в сферата на електронната търговия в България и региона“ допълни Николай Илиев, изпълнителен директор и основател на компанията.

CloudCart

CloudCart е създадена като компания и регистрирана търговска марка в средата на 2016 г. от Николай Илиев и Петър Илиев. Компанията има офиси, както в България (София), така и в САЩ (Калифорния). CloudCart е иновативна платформа за електронна търговия с маркетингови инструменти за постигане на повече продажби. Основният фокус на платформата е да помага на малки и средни бизнеси да започнат да продават онлайн и да разраснат своята дейност. CloudCart предлага на своите търговци редица решения и апликация, които да улеснят онлайн продажбите: иновативен чекаут процес, дигитален асистент, eCommerce чатбот, цялостен енджин за отстъпки и промоции/cross sell/upsell и много други.

Фонд Ню Вижън 3

Ню Вижън 3 е фонд за рисково дялово инвестиране в компании на начален етап на развитие, наследник на NEVEQ I и NEVEQ II, ветерани в тази индустрия в България и региона. NV3 оперира от София, България, и инвестира в бързо растящи технологични компании, които се стремят да постигнат водещи позиции на глобалните и/или местните пазари. Основен инвеститор в NV3 е Фонд на фондовете със средства в размер на 19.1 милиона евро, осигурени от Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност 2014-2020“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Фонд на фондовете

Основната дейност на Фонд на фондовете е структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, през програмния период 2014-2020. Дружеството управлява публичен ресурс в размер над 660 милиона евро и предлага на българския пазар широк диапазон от продукти за финансовия сектор, включително гаранции, фондове за дялово инвестиране и редица други.