Китай удвоява маржин изискванията

Мярката цели предотвратяването на балон

12:37 | 23 ноември 2015
Обновен: 12:41 | 23 ноември 2015
Табло на борсов посредник в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Табло на борсов посредник в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските регулаторни органи удвоиха задължителния маржин за търговия с акции, увеличавайки го от 50% на 100%, съобщава Bloomberg. Въвеждането на мярката беше оповестено на 13 ноември след края на борсовия ден в Китай, а влиза в сила от  днес (23 ноември).

Според новите правила, ако някой депозири при брокера си до 1 милион юана собствени средства, той може да вземе назаем още 1 милион, които също да инвестира в акции. Преди приемането на новото правило в случая инвеститорът щеше да може да вземе инвестиционен заем до 2 милиона юана. Регулаторните органи искат да спрат надуването на балон при наличието на цялата тази ликвидност в Китай и да предотвратят случай, като този през лятото, когато китайските пазари на акции загубиха 5 трилиона долара от стойността си.

Първоначално пазарите в Китай реагираха негативно на новината и на 16 ноември станахме свидетели на сериозни спадове в акциите на посредници за търговия на  h-акции (китайски акции, регистрирани на борсата в Хонконг - б.р.).  Orient Securities изгуби 6%, Guotai Junan – 5%, Citic Securities – 4,2%, а Haitong Securities 5%.  

Добрите новини са, че до края на седмицата всички тези компании, с изключение на Orient, успяха да регистрират седмичен ръст. Китайските акции на борсата в Ню Йорк също отбелязаха ръст през миналата седмица, като американските депозитарни разписки в китайски акции поскъпнаха. Ръстът се дължи на очакванията за още стимули в Китай. Там бяха положени много усилия, за да могат акциите да възстановят позициите си след срива през лятото.

Широкият индекс на Шанхайската фондова борса Shanghai Composite Index обаче се търгуваше на негативна територия на 23 ноември като отвори на ниво от 3630,866 пункта и към 12:35 ч. българско време поевтиня до 3610,314 пункта.