Великобритания засега няма да разхлабва ограничителните мерки срещу коронавируса

Само през днешния ден са регистрирани 881 смъртни случаи в страната

21:30 | 9 април 2020
Обновен: 21:33 | 9 април 2020
Министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб. Снимка: Mark Graham/Bloomberg
Министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб. Снимка: Mark Graham/Bloomberg

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб, който замества британският премиер Борис Джонсън, заяви, че е твърде рано да се разхлабват ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в страната, съобщава Bloomberg.

“Все още не сме приключили, трябва да продължим“, коментира Рааб в свое телевизионно обръщение към нацията. „Смъртните случаи се увеличават, а все още не сме достигнали пика на заразата. Ето защо е твърде рано да отменим въведените мерки. Трябва да се придържаме към плана ни“, заяви той.

Рааб направи своето изявление, след като смъртните случаи в страната през днешния ден се увеличиха с 881 до общо 7978. Патрик Валънс, главният съветник на правителството по научните въпроси, предупреждава, че очаква броят на смъртните случаи да продължи да се увеличава през следващите седмици.

Когато Великобритания въведе ограничения върху свободното движение на 23-ти март, министър-председателят Борис Джонсън заяви, че мерките ще бъдат преразгледани след 3 седмици. Мерките за овладяването на вируса удариха тежко британската икономика и предизвикаха ръст на броя на кандидатстващите за социални помощи.

Все пак броят на смъртните случаи от коронавируса продължава да се увеличава и учените, които работят за британското правителство, твърдят, че засега не разполагат с достатъчно данни, които да покажат дали мерките имат достатъчен ефект. Поради това все още не може да се поеме ангажимент за тяхното отслабване.