Италия поставя под карантина 16 млн. души заради коронавируса

Министър-председателят Джузепе Конте обяви мерките на извънреден брифинг

11:20 | 8 март 2020
Милано, Италия. Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg
Милано, Италия. Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg

Италианският премиер Джузепе Конте обяви въвеждането на драстични мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса в четвъртата по големина икономика в Европа, съобщава Bloomberg.

На извънредно свикана пресконференция късно през нощта правителството представи плановете си да ограничи движението на една четвърт от населението на страната. Мерките ще важат за Милано, Венеция и други градове. Училищата в Италия вече са затворени, туристическият поток спадна осезаемо, а бизнесът понася тежки удари, докато страната се приближава към рецесия.

Последните усилия на Конте за справяне с кризата се случват, след като броят на заразените с коронавирус в страната се увеличи до 5883, а смъртните случаи са 233. Също така председателят на една от управляващите партии Никола Дзингарети обяви, че е заразен с коронавирус. На пресконференцията Конте отбеляза, че поема политическата отговорност за овладяване на кризата.

Реакцията на пазарите

Ключовият тест за това дали Конте се е справил, ще е в понеделник, когато инвеститорите ще оценят въздействието от неговите действия върху вече отслабената италианска икономика. Спредът между германските и италианските облигации се засили след началото на кризата с коронавируса, но засега се задържа под средното ниво за миналата година. Скокът на доходността ще натовари допълнително дълговете на Италия, докато правителството се подготвя да разшири дефицита в опит да подкрепи икономиката.

„Регулациите ще са в сила до 3-ти април“, става ясно от проектодокумента на правителството. Забраната не позволява на никого да влиза или да напуска най-силно засегнатите територии, а вътрешното движение ще бъде позволено само за определена бизнес активност или по здравословни причини. Ски състезания, публични събития, религиозни церемонии и работни срещи ще бъдат отменени, а училищата, музеите, басейните и театрите затварят.