Майкъл Блумбърг се отказва от президентската надпревара

Американският милиардер обяви подкрепата си за другия кандидат на Демократическата партия Джо Байдън

17:48 | 4 март 2020
Обновен: 17:52 | 4 март 2020
Майкъл Блумбърг се отказва от президентската надпревара

Американският милиардер Майкъл Блумбърг се отказва от президентската си кампания. На изборите във вторник стана ясно, че той не успява да убеди привържениците на Демократическата партия, че е най-добрата алтернатива на президента Доналд Тръмп въпреки рекордните разходи за реклама на стойност над половин милиард долара, съобщава Bloomberg.

В официално изявление той обяви подкрепата си за другия кандидат на Демократическата партия Джо Байдън.

„Винаги съм считал, че победата над Тръмп изисква сплотяване около кандидата, който има най-големи шансове. След изборите вчера е очевидно, че този кандидат е моят приятел и страхотен съгражданин Джо Байдън“, коментира Блумбърг.

Блумбърг разчиташе на това да спечели критична маса от делегати по време на т.нар. Супер вторник и на изборите след него, като пропусна първите 4 вота. Досега нито един кандидат не бе предприемал подобна стратегия. Но той се отказва от надпреварата, след като вчера не успя да събере достатъчно делегати, за да има реални шансове за победа до края на всички избори.

„Преди три месеца се включих в надпреварата, за да победя Доналд Тръмп. Днес я напускам поради същата причина, тъй като за мен е ясно, че ако остана в надпреварата, тази цел ще бъде постигната много по-трудно“, обяснява Блумбърг.

През 2019 г. Блумбърг взе решението да се кандидатира за президент. Тогава той заяви, че слабите кандидатури на центристки кандидати като Джо Байдън са го накарали да се включи в надпреварата на Демократическата партия. На вчерашния вот Байдън си осигури доминация, като победи в 9 от 14 щата. Блумбърг се пребори за 43 делегати и победи единствено в Американска Самоа.

Блумбърг се присъедини късно в кандидат-президентската кампания – на 24-ти ноември. Но бързо повиши резултатите си в социологическите проучвания.

Освен това той наводни телевизионния ефир с реклами за над 550 млн. долара, които бяха финансирани изцяло от него. Близо 60% от американците споделят, че са виждали поне веднъж онлайн или телевизионна реклама за кандидатурата на Блумбърг, показват социологическите проучвания.

Той е инвестирал общо 687 млн. долара за кампанията си.

Блумбърг е основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, компанията майка на Bloomberg News.