Майкъл Блумбърг ще продаде бизнеса си, ако стане президент

Така бившият кмет на Ню Йорк се разграничава от настоящия американски лидер Доналд Тръмп

17:29 | 19 февруари 2020
Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Снимка: Brett Carlsen
Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Снимка: Brett Carlsen

В случай на победа на изборите през ноември американският милиардер Майкъл Блумбърг планира да продаде концерна си за финансови данни и анализи и медийната компания. Това обяви 78-годишният кандидат на демократите за президент във вторник.

„Майк Блумбърг ще публикува данъчните си декларации. Той ще продаде и Bloomberg LP. Няма да я има неяснота, че някоя от финансовите му инвестиции ще размие границата между държавната служба и личната печалба“, заяви говорителят Тим О’Брайън във вторник пред CNN.

По този начин Блумбърг се разграничава от американския президент Доналд Тръмп, който продължава да притежава различните си компании. „Ние ще го направим на 180 градуса по различен начин, отколкото Доналд Тръмп, който е в постоянен финансов конфликт на интереси", каза О'Брайън.

Bloomberg LP предоставя финансова информация и новини на компании от Wall Street и е частна собственост. Претендентът за кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия притежава по-голямата част от концерна, основан от самия него през 1981 г. и който според анализатори от международната консултантска фирма Barton Taylor e генерирал приходи за над 10 млрд. долара през 2019 година.

Блумбърг ще участва за първи път тази сряда на телевизионен дебат с конкурентите си от демократическата партия. По-рано миналата седмица той се класира за участие в дебата в Лас Вегас.

Проучване в САЩ класира за момента бившия кмет на Ню Йорк на второ място сред кандидатите на демократите с 19-процентова подкрепа. Лидерът сенатор Бърни Сандърс от американския щат Върмонт води с 31 процента. През декември милиардерът Блумбърг имаше само 4% одобрение.

Участието на Блумбърг гарантира вълнуваща размяна на удари в телевизионния дебат. По-късното му влизане в надпреварата за президентството среща критики в собствената му партия. Така например по-леви кандидати като Сандерс и сенатора Елизабет Уорън коментират, че свръхбогат кандидат може да купи изборите.

Майкъл Блумбърг е основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, компанията-майка на Bloomberg News.

Повече по темата четете на Investor.bg.