Коронавирусът възпрепятства плана на Путин за икономически растеж на Русия

Забавянето на световната икономика ще натежи допълнително на растежа на Русия

16:18 | 2 март 2020
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин разчита на новото правителство да работи за икономическото възстановяване на страната. По този начин Путин очакваше да се увеличи и общественото доверие към него, но разпространението на коронавируса в световен мащаб може да възпрепятства този внимателно конструиран план, пише Bloomberg.

Преди седмица цените на петрола отчетоха най-големия си спад от повече от десетилетие, а рублата поевтинява. Очаква се най-големите търговски партньори на Русия - Китай и Европейският съюз, да забавят своите икономики или дори да навлязат в рецесия.

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов заяви, че страната губи около 1 млрд. рубли (15.3 млн. долара) на ден от търговията си с Китай.

„Преди ключовият въпрос бе колко допълнителни фискални мерки ще са необходими, за да се стимулира растежа. Сега въпросът е дали фискалните стимули ще са достатъчни, за да се възпрепятства негативният ефект от коронавируса“, коментира главният икономист на ING Bank в Москва Дмитрий Долгин.

5 години на строги икономии и изграждане на резерви означават, че Русия все още разполага с достатъчно пари, за да покрие планираните разходи, дори и цените на петрола да продължават да се понижават. Но рискът е, че забавянето на световната търговия ще натежи още повече на растежа. Тази година световната икономика се подготвя за най-слабото си представяне от финансовата криза през 2008 г.

Путин е под натиск да увеличи стандарта на живота в страната, а Кремъл търси начини да удължи неговото управление и след 2024 г., когато изтича президентският му мандат. През януари той избра нов кабинет и представи план за увеличаване на държавните разходи, с което се надява икономическият растеж на страната да надхвърли 2%.

Вместо това стимулите може да са достатъчни само за спирането на по-голям спад, предизвикан от забавянето на световната икономика.