Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Наши промишлени фирми с повече поръчки заради Китай

Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и икономически директор на "Холдинг Загора", Бизнес старт, 02.03.2020

09:00 | 2 март 2020
Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и икономически директор на "Холдинг Загора". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и икономически директор на "Холдинг Загора". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Покрай коронавируса наблюдаваме поскъпване на благородни метали. Цялата несигурност поражда ограничаване на инвестиционната активност. От друга страна, доста компании се опитват да увеличат складовата си наличност. Това мнение изрази Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и икономически директор на "Холдинг Загора", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Срещите ни, свързани с редовни пътувания, в голяма част бяха отменени", уточни гостът относно ситуацията в своя бизнес сегмент.

"Бе прието решение да помолим контрагентите да ограничим наши посещения. Част от наши големи клиенти ползват български служители приемчици".

"В шивашката ни фабрика нямахме проблеми с доставките до нас от Китай, вдигна се интересът към поръчките в по-къси срокове на по-лимитирани серии. С Италия ситуацията е усложнена. При затварянето на предприятия в някои от градовете в тези провинции наши контрагенти като поддоставчици на компоненти спряха да работят. Имаше и проблем с транспортирането въпреки отворените магистрали", посочи гостът.

Влизането в ERM-2 и еврозоната за нас означава допълнителна свобода, каза гостът, допълвайки, че бизнесът е консолидиран относно еврото.