Прага преименува площада пред руското посолство на Борис Немцов

Това ще се случи официално в четвъртък, когато се навършват 5 години от убийството на руския опозиционен политик

15:13 | 24 февруари 2020
Руският опозиционен политик Борис Немцов. Снимка: Alexander Zemlianichenko
Руският опозиционен политик Борис Немцов. Снимка: Alexander Zemlianichenko

Чешката столица Прага ще преименува името на площада, където се намира руското посолство, на името на видния критик на управлението на президента Владимир Путин – Борис Немцов. Този ход вероятно ще доведе до напрежение между Прага и Москва, съобщава Bloomberg.

Общинският съвет в Прага реши да смени името на площад Pod Kastany и той вече ще се нарича „Борис Немцов“. Руският опозиционен политик, който е бил и вицепремиер на Русия, бе убит през февруари 2015 г. на моста в близост до Кремъл.

Това е поредното решение на местната власт в Прага, което води до засилено напрежение с големи чужди правителства. През януари Прага обтегна отношенията си с Китай, когато подписа споразумение за сътрудничество с тайванската столица Тайпе. Също така бе прекратено сходно споразумение с Пекин.

„Нашето решение е взето в резултат на чешките демократични традиции и уважението към спазването на човешките права. Присъединяваме се към международната инициатива на градове като Вашингтон, Вилнюс и Киев“, коментира кметът на Прага Зденек Хриб.

Все повече се засилва тенденцията столици с либерално управление да се противопоставят на популистките правителства. Например управата в Прага на няколко пъти е влизала в противоречия с президента на Чехия Милош Земан, който си изгради тесни връзки с крайно десни политици и е поддръжник на Путин.

Градът има дълга традиция в противопоставянето на тоталитарни идеологии. Това е така още от „Нежната революция“, когато антикомунистически дисиденти спомагат за свалянето на „Желязната завеса“ през 1989 г.

Смяната на името на площада ще се осъществи в четвъртък на официална церемония, когато се навършват 5 години от убийството на Немцов. Общинския съвет обмисля да кръсти и друг обект на името на Ана Политковская, която също е един от големите критици на Путин. Тя бе убита през 2006 г.

Това не е първата подобна ситуация между Прага и Москва. Преди година руското външно министерство критикува опита на районен кмет да премахне паметника на Иван Конев. Той е руски командир, участвал изтласкването на германската войска от чешката столица в последните дни на Втората световна война. Впоследствие Конев е имал ключова роля в потушаването на антикомунистическите вълнения в Унгария през 1956 г.